Annons

Grön livsstil exporteras från Majorna

Göteborg Majornaborna har i flera år testat olika sätt att leva mer hållbart i sin stadsdel. När Ekologisk stadsdel 2.0 nu avslutas lever idéerna vidare. Snart är de redo för export till andra stadsdelar.
Foto: Maria Ilves
"Vi har tagit fram koncept och metoder, men de är skalbara. De kan funka på en gård, ideellt på några timmars basis, eller i en hel stad", säger My Welther som varit projektledare för Ekologisk stadsdel 2.0.

Hem & Hyra har i en rad artiklar berättat om den fleråriga satsningen på en mer hållbar stadsdel. I den första omgången av Ekologisk stadsdel Majorna fick invånarna själva peka ut vilka områden som borde prioriteras.

De senaste åren har projektet gått in i fas 2.0, alltså själva genomförandet. Fyra områden har stått i fokus: lokal handel och mötesplatser, cykling och trygg trafikmiljö, återbruk och minskat avfall samt stadsnära odling.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tanken är att förändra vardagsbeteenden, granska konsumtionsmönster och värna lokal småskalighet i närområdet.

– Folk vill ha levande stadsdelar, men agerar inte alltid därefter. Och vi har vant oss vid en överkonsumtion. Hyresgästföreningens roll där är att titta på hållbarhet på lång sikt. Där har vi en enorm potential, säger Hyresgästföreningens projektledare My Welther.

Annons

Hon berättar att äldre seglat upp som en oväntad målgrupp under projektets gång. De har välkomnat idén om en lokal valuta som gynnar kvartershandeln. Levande butiker och kaféer blir också viktiga mötesplatser, särskilt för dem som inte så ofta rör sig över staden.

Läs ocksåDärför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet

Vid årsskiftet avslutas projektet, och de olika grenarna får leva vidare av egen kraft. Samtidigt förbereds nu ett material för att sprida inspiration och handfasta tips, bland annat i form av checklistor för olika typer av hållbarhetsprojekt i stor och liten skala. Det ska vara klart framåt våren.

– Det är allt ifrån lokal valuta och pallkrageodling till fixotek och leksaksbibliotek. Vi har tagit fram koncept och metoder, men de är skalbara. De kan funka på en gård, ideellt på några timmars basis, eller i en hel stad, säger My Welther.

Annons

I Majorna ska initiativet hållas vid liv i form av ett nätverk, eller kanske en förening, med Hyresgästföreningen Västra Göteborg som tung aktör. My Welther hoppas att både kommunen och lokala fastighetsägare ska ansluta sig.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Man vet aldrig hur det blir med klimatfrågan om några år. Tempot och pressen kommer att öka. Då har Ekologisk stadsdel ett försprång, och ett samarbete med etablerade vägar att nå ut, säger hon.

Fakta: Pusselbitar i Ekologisk stadsdel Majorna 2.0
  • Folkköket
  • Fixoteket och leksaksbiblioteket
  • Solidariskt kylskåp, finns två i stadsdelen
  • Gratisbutiken
  • Lokal valuta, just nu cirkulerar 40 000 kronor i Majorer som går att lösa in hos 38 lokala handlare och kaféer.
  • Lådcykelpool
  • Cykelstaden Majorna
  • Säkrare cykelförvaring
  • Trafikgrupp och trafikvandringar med beslutsfattare
  • Odlingsavtal för tomma, kommunala grönytor
  • Megaloppis
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.