HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uppsalahem internationellt miljöprisat

Uppsala Uppsalahem har fått en prestigefylld internationell utmärkelse för sitt hållbarhetsarbete. Extra uppmärksamhet fick företaget för en app där hyresgästerna i ett hyreshus kunnat läsa av sina egna klimatavtryck.
Anna Freiholtz och vd:n Stefan Sandberg tog emot priset. Foto: Uppsalahem.

Som enda företag i Norden har Uppsalahem fått utmärkelsen CEEP CSR Label av en europeisk arbetsgivarorganisation med ett långt namn som förkortat blir CEEP.

– Det är oerhört viktigt att vårt samhällsnyttiga arbete uppmärksammas på en europeisk nivå. Jag är stolt över att vi tagit ett stort kliv i att förena hållbarhet och digitalisering. Genom att vi har gjort det, kan vi på ett pedagogiskt sätt kan hjälpa våra kunder i att fatta klimatsmarta beslut, säger Anna Freiholtz, Uppsalahems hållbarhetschef.

Läs ocksåKristina – Blekinges första kvinnliga bostadsbolags-vd

Vad är det för pris ni ni fått?
– Ett hållbarhetspris där det gjorts en bedömning av Uppsalahems totala hållbarhetsarbete. Saker som ingått är exempelvis ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet samt hur vi kommunicerar med våra hyresgäster.

Vad är det som ni är så bra på?

– Vi har en bra bredd och har jobbat på bra med många frågor. Alla inom företaget har varit delaktiga på ett eller annat sätt genom att jobba med hållbarhet kopplat till sitt eget arbetsområde och sin egen yrkesroll.

Läs ocksåSvartlistad värd vägrade släppa in tvångsförvaltaren 

Ni blev extra uppmärksammade för något ni kallar Klimaträtt. Vad är det?

– Ett arbete med att skapa digitala verktyg som gör att våra hyresgäster kan följa sina egna klimatavtryck. En app där man efter att exempelvis ha varit på restaurang eller handlat kan se vilken klimatpåverkan man lämnat efter sig i form av utsläpp. Hyresgästerna har också fått återkoppling, tips och råd av oss och de andra företagen som medverkat.

Vad har det gett för effekter?
– Deltagarna har  minskat sina klimatavtryck med i genomsnitt 31 procent. Det är ett oerhört bra resultat. Det har också varit väldigt uppskattat av dem som varit med.

Läs ocksåSänkt betyg för hyresvärdar i VästsverigeBostadsområde med skylten "Välkommen till Södra Lövgärdet. Victoria Park."

Ska Uppsalahems hyresgäster ta åt sig äran av den här utmärkelsen?

– Ja, tillsammans med våra medarbetare och leverantörerna som vi samverkar med. Hyresgästerna har bidragit genom att källsortera och göra det de har möjlighet till.

Hur går ni vidare?
– Nu tittar vi på en lansering 2019 av fortsättningen på Klimaträtt. Det har vi mycket fokus på nu. Sedan gäller det titta på hur vi utvecklas inom alla områden.

Känner ni er stärkta av hållbarhetspriset?

– Ja, det gör vi. Det är alltid roligt att bli uppmärksammad för det man gör och få positiv respons.

Läs också Varbergsbo fick värden att åtgärda en rad brister Hennes dricksvatten är förgiftat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.