HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Upptäckte källarbostad – kritiserad krog hotas av vite

Malmö Miljöinspektörer undersökte källaren under den välbesökta restaurangen på Möllevången och hittade en sovplats. Den hälsofarliga bostaden har nu belagts med förbud.

Enligt ett tips till Malmö stads miljöförvaltning i vintras så sov det restauranganställda i ett litet utrymme nere i källaren på adressen. Krogen på Möllevången är en av de mer välbesökta i området. När kommunens inspektörer oanmält besökte huset tillsammans med polis hittade de ett rum inrett med en bäddad säng, innanför ett kontor i källaren under restaurangen.

Läs ocksåEn fråga om liv och död - gratis boendestöd avgörande för Peter

Miljöförvaltningen har nu lagt ett användningsförbud på sovrummet, på “allt stadigvarande uppehälle oavsett om de boende betalar för sitt boende eller ej, eller om det upprättats hyreskontrakt”. Varje gång förbudet bryts tänker miljöförvaltningen kräva in ett vite på 25 000 kronor.

–  I detta fall, eftersom det är en källare, så tänkte vi på brandrisken och valde att förbjuda, säger Elna Ahlner, miljöinspektör.

Miljöförvaltningen har noterat att inget dagsljus når sovrummet eftersom det saknas fönster. Det saknas även ventilation och utrymningsväg. Enligt beslutet innebär bristerna “en omedelbar risk för olägenhet för människors hälsa”. Huset tillhör det kommunala bostadsbolaget MKB men förbudet riktas mot personerna bakom restaurangen. Enligt uppgifter i miljöförvaltningens beslut har ägarna uppgett att sängen i källaren stått bäddad och oanvänd i tretton år. Men inspektörernas bedömning var att någon bodde i rummet. Sängen ska nu ha tagits bort.

Läs ocksåSå tycker vi om att jobba hemma

Det har tidigare riktats omfattande kritik mot personerna bakom restaurangen, kopplat till de anställdas villkor, efter granskningar i Kvällsposten och Sydsvenskan.

Boendemiljö och olovliga boenden tillhör ett av de ansvarsområden som ligger på miljöförvaltningens bord. I Malmö arbetar inspektörerna specialinriktat med uppsökande verksamhet i vissa områden även om det inte finns tips. Urvalet baseras på var problemen mest sannolikt finns och målet är att stoppa framväxten av nya slumbostäder.

Läs också Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Pojken som föll från balkongen – hyresvärden överklagar domen Precis före jul - elen bruten för hyresgäster när värden inte betalat räkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.