Annons

Usla förhållanden på flyktingförläggningen i Jörn

Skellefteå ​Trasiga dörrar, glassplitter, livsfarliga räcken och till och med råttor. Förhållandena på flyktingboendet i Jörn är under all kritik. Det tycker till och med hyresvärden – det kommunala bostadsbolaget Skebo.

​Det var tv4 Skellefteå som uppmärksammade det usla underhållet i de två fastigheter i Jörn där Migrationsverket hyr 32 lägenheter.

Dörrar utan handtag som måste öppnas med bestick, ostädade allmänna utrymmen med döda råttor på golven, söndervittrade trappräcken där skruvar sticker upp. I detta tvingas ett 100-tal asylsökande människor bo, därav ett flertal barn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Rent oanständigt. Så där ska inte människor behöva bo, säger Leif Hedvall, Hyresgästföreningen, och kräver åtgärder omgående.

Han får medhåll av hyresvärden själv, Skebo:

– Jag trodde inte att det var sant när jag såg bilderna. Så här ska det inte se ut. Något har gått rejält fel, säger Kenth Wiklund, marknadschef på Skebo.

Annons
Läs ocksåInga miljoner till Bjarke efter att asylsökande förstört hyreshus: “Får vara nöjd”

Har ni inte fått några signaler tidigare om förhållandena  i och kring de två fastigheterna?

– Nej, inget har kommit till oss i ledningsgruppen i alla fall, jag har aldrig fått några signaler om detta.

Det är ju Migrationsverket som hyr av er. Har inte någon därifrån hört av sig?

Läs ocksåStriden om hyreshusen i Älgarås dras till domstol av säljaren

– Nej.

Annons

Wiklund berättar att felanmälan inte fungerar som den gör i Skebos övriga bestånd. De som bor på flyktingförläggningen ska ta kontakt med Migrationsverket när något behöver göras. Men varken Migrationsverket eller Skebo har någon personal på plats i Jörn.

– Vi får helt enkelt inte kontakt med den kontakt med de som bor där som vi normalt har med våra hyresgäster. Nu måste vi i ledningsgruppen genast sätta oss ner och diskutera hur det kunde bli så här och vad vi kan göra.

Vi har tyvärr inte kunnat nå någon ansvarig på Migrationsverket.

Läs också Migrationsverket gick bet – nu väntar miljonkrav för skador från asylsökande Grannarnas kamp: ”Låt familjerna bo kvar” Bostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.