Annons

Utelåst fick lägenheten tömd av värden

Kil En hyresgäst saknar lås. En annan blev utelåst, men i stället för en ny nyckel fick han se hyresvärden gå in i lägenheten och tömma den. Nu är värden polisanmäld.

Pia vågar inte gå ut. För gör hon det gäller inte hemförsäkringen. Hon kan inte sova på natten, eftersom hon är orolig att någon ska kliva in hos henne. Anledningen är att hon sedan ett par veckor saknar lås till ytterdörren. Hon har bett sin hyresvärd laga låset.

Efter att hon kontaktade Hyresgästföreningen om att lägenheten dessutom är kall, svarade hennes hyresvärd med att säga upp henne. Men själv har hon inte fått någon uppsägning – utan hyresvärden har endast sagt det till Hyresgästföreningens jurist Ingemar Fornemo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra frågar Jörgen Broo fem gånger om Pia är uppsagd, men får inget tydligt svar. Han vill inte prata med tidningen men säger kort att han inte kände till att Pias lås var trasigt. Senare mejlar han och skriver att låset ska bytas ut.

Pia har bott i lägenheten i tolv år och har trivts bra. Men hon tycker att det blivit sämre sedan hyresvärden Jörgen Broo tog över.

I kökstaket hänger kablar utan kontakt, skåpluckor och lådor hänger på trekvart och i hallen finns ytterligare ett eluttag utan kontakt. I trappen upp är det ostädat och i yttertappan har stora bitar av cementen lossnat.

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Tidigare hade vi trappstädning en gång i veckan, vi hade en vaktmästare och två tvättmaskiner som fungerade. Nu har vi en maskin som fungerar ibland och vi har fått börja betala extra för att tvätta.

Någon hyressänkning har de inte fått, däremot höjningar.

Annons

Pia är inte ensam om att ha problem med sitt boende. Hennes granne Tord har tappat bort nyckeln och inte kommit in i sin egen lägenhet på en vecka, trots att han bett hyresvärden låsa upp.

Läs ocksåAnnika Backlund svarar på kritiken mot AB-hem: "Jag vill vara en bra värd"Annika Backlund, halvkroppsproträtt, i blont hår och blåmönstrad kofta, mot en grå bakgrund med sol som faller in snett ovanför henne. AB-hem får kritik av hyresgäster på flera orter för brister i lägenheterna och i underhållet.

I onsdags gick hyresvärden Jörgen Broo in i Tords låsta lägenhet och började packa ihop hans saker. 

– Vi åkte dit och porslin, mina personliga brev, pärmar och vissa möbler var bortplockade. Vi ringde polisen och min bror bytte lås, berättar Tord som också låtit göra en polisanmälan.

Hyresrådet Christer Grönevall vid hyresnämnden vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att uppsägningstiden är tre månader även om man skriver på ett papper.

Får en hyresvärd gå in i en bostad och bära ut möbler?

– Nej, det är Kronofogdens exklusiva rätt att gå in. Det kallas för hemfridsbrott att göra det på egen hand, säger Christer Grönevall.

– Vid ett vanligt hyreskontrakt är uppsägningstiden tvingande och omöjlig att avtala bort, säger han.

Annons

När Hem & Hyra frågar Jörgen Broo svarar han via mejl att Tord har skrivit på att han ska vara ute 30 sept 2015. Men några dokument får Hem & Hyra inte se och Tord själv förnekar bestämt att han skulle ha skrivit på något sådant papper.

Hyresgästförenignens jurist Ingemar Fornemo driver ärendet. 

– Baserat på den information jag har nu ser jag fram emot att pröva det här ärendet i hyresnämnden, jag tycker vi har mycket på fötterna för att nå framgång där. Men bäst är det ju om hyresvärden löser problemen utan att vi måste ta det dit, säger han.

I huset bor tre permanenta hyresgäster. Övriga lägenheter hyr Jörgen Broo ut till asylsökande via Migrationsverket. Och både Tord och Pia är övertygade om att deras värd nu försöker få ut dem för att kunna ta emot asylsökande även i deras lägenheter.  Läs mer om det här.

– Jag tror han vill satsa på det här med asylboende. Det är mer pengar i det än han får in på min hyra, säger Tord.

Läs också Här tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart” Johannas kök faller sönder - över 70 lägenheter synas i stor insats mot hyresvärd Stank från skithål och rostiga balkonger - värden svarar med att polisanmäla hyresgästerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.