Annons

Uteleksaker inte skäl för vräkning

Kalmar Tidigare i somras hotades hyresgäster i Lindsdal av vräkning om de inte tog bort pooler och studsmattor från gräsmattan. Nu slår Hyresgästföreningen fast att värden inte har rätt att vräka någon på grund av uteleksaker.
Uteleksaker är inte skäl för vräkning.

Hyresgästerna i kvarteret Kroppkakan i Lindsdal fick i juni ett brev från värden Rikshem. De hotade med vräkning om inte hyresgästerna avlägsnade pooler och studsmattor inom en vecka. Enligt hyresvärdens policy fick varken pool eller studsmatta förläggas på gemensamma eller egna ytor.

De 106 lägenheterna i området är byggda som fristående hus. Det är små villor med varsin gräsplätt på baksidan. En del med staket eller häck mot de allmänna ytorna, andra utan avgränsningar. Den tidigare värden hade informerat hyresgästerna att de var fria att använda sina respektive baksidor som de ville. Men om de avgränsade sin täppa med staket, var de själva skyldiga att klippa gräset. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Om någon olycka sker på vår mark är det vi som är ansvariga. Det är orsaken till att vi nu kräver att alla leksaker ska tas bort från marken, hävdade då Frida Löwengren, kommunikatör på Rikshem.

Annons

Men nu slår alltså Hyresgästföreningen fast att värdens argument inte håller för uppsägning. Som hyresgäst boende på markplan med egen täppa är det hyresgästens själva som är ansvarig för det material som förvaras där. Hyresvärden kan ge önskemål om hur de vill ha det i särskilda bestämmelser, men om man ändå väljer att ställa upp exempelvis en studsmatta är det inte ett skäl för uppsägning.

— Många hyresvärdar är rädda för skadestånd om det skulle ske en olycka. Men det finns ingenting som säger att de blir det om exempelvis studsmattan eller poolen är uppställd på ens egen gräsplätt, säger Lena Andersson ärendehandläggare.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

— Så länge det inte skadar fastigheten kan en fastighetsägare inte säga upp en hyresgäst även om förbudet finns i kontraktet, menar Lena Andersson, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen. 

Annons

 

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.