Utestängda hyresgäster fick rätt i hovrätten
Hyresgästerna på Tullgatan i Luleå längtar efter sommaren och sitt gårdshus. Men trots att Svea hovrätts dom föll för tre veckor sedan har kommunen inte låst upp det utrymme som hyresgästerna betalat hyra för i sex år utan att kunna nyttja.
– Vi har haft rätt hela tiden. Nu väntar vi och väntar. Jag tycker att det är bedrövligt av en kommun att agera så här. Nu finns det ju en dom på att de ska låsa upp gårdshuset omedelbart, ändå händer ingenting, berättar en av hyresgästerna.
I hovrättens dom står det att kommunen genast ska återställa lokalerna så att hyresgästerna fritt kan disponera dem.
– Jag har full förståelse för att hyresgästerna är upprörda. Men jag kan inte svara på när vi kan öppna lokalerna för dem. Vi måste diskutera det här med socialförvaltningen som hyr lokalerna i dagsläget. Men det ska inte dra ut på tiden, även om jag inte kan säga ett datum, säger Mikael Wänstedt, avdelningschef på kommunens tekniska förvaltning.
Huset på Tullgatan byggdes 1972 efter att hela svenska folket samlat in pengar till det. Det var i Lennart Hylands tv-kampanj Röda Fjädern i slutet av 60-talet som totalt 13 miljoner kronor samlades in för att bygga handikappanpassade bostäder i landet. Totalt byggdes 13 hus och ett av dem uppfördes på Tullgatan i Luleå med kommunen som ägare och hyresvärd.
– Vi har bott här sedan det byggdes. Huset byggdes för oss hyresgäster. Vi fick bland annat gemensamma lokaler.
150 kvadratmeter utrymmen dit hyresgästerna hade egna nycklar och betalade hyra för, ställdes i ordning. Men 1992 behövde kommunen lokalerna och hyresgästerna fick istället en gårdsbyggnad med matsal, terapi- och träningslokaler. Den var något större än tidigare utrymme och hyran höjdes med 200 kronor i månaden.
2003 förändrades så allt. Luleå kommun låste de gemensamma utrymmena med motiveringen att kommunens dagverksamhet skulle flytta in.
– Vi har ingen aning om vad lokalerna använts till under den här tiden. Vi har inte fått veta något, säger hyresgästen.
Hur tänkte ni när ni låste lokalerna?
– Tja, tänkte och tänkte. Men nu fick vi det ju prövat och hyresgästerna fick rätt. Nu har vi ett domslut som vi får rätta oss efter, säger Wärstedt.
Hyra för lokalerna har dock hyresgästerna fått betala under hela tiden. Dels för de 150 kvadratmetrarna, dels de 200 kronorna i månaden för att de fick större lokaler. Räknar man enbart de 200 kronorna, fördelade på 30 lägenheter i sex år, har hyresgästerna bidragit med 432000 kronor till kommunen för lokaler de inte kunnat nyttja. Samtidigt har socialförvaltningen betalat internhyra för samma lokaler.
Hyresgästerna bestämde sig för att ta strid. De ville ha tillbaka sina lokaler sam t ersättning för den hyra de betalat för dem i sex år. De vände sig till Hyresgästföreningen.
– De ville att vi skulle bli medlemmar för att hjälpa oss och det blev vi. Sedan fick vi veta att de suttit på ett möte tillsammans med Luleå kommun och kommit överens över våra huvuden. Vi fick beskedet att vi aldrig kunde få rätt.
Hyresgästerna gav sig inte. De gick ur Hyresgästföreningen, och vidare på egen hand till Hyresnämnden. Där fick de rätt. Men kommunen överklagade till Svea hovrätt. Hovättens dom, som föll för tre veckor sedan, ger också hyresgästerna rätt.
Angående ett eventuellt skadestånd skrev Hyresnämnden i sitt beslut: ”Hyresnämnden förutsätter att parterna i positiv anda fortsätter sina diskussioner om en rimlig kompensation för att hyresgästerna under lång tid inte haft tillgång till den upplåtna servicedelen”.
Någon sådan förhandling mellan hyresgästerna och Luleå kommun har hittills inte hållits.
– Vi får resonera om det där med socialtjänsten innan vi agerar, säger Wärstedt.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.