Annons

Utlovade hyresrätter blir bostadsrätter

Visby Gotlandsbyggen fick köpa mark av regionen mot löftet att bygga 80 hyreslägenheter. Men de blivande bostäderna säljs nu som bostadsrätter och bolaget riskerar viten på tio miljoner kronor, rapporterar Gotlands Allehanda.

Gotlandsbyggen var ett av tre bolag som 2016 vann regionens markanvisningstävling för att få  bygga nya bostäder i kvarteret Signallottan i Visby. Ett av Region Gotlands krav var att bolagets tomt på A7-fältet uttryckligen skulle bebyggas med hyreslägenheter.

Nu cirka två år efter att avtalet presenterades har Gotlandsbyggen ångrat sig. Inför den planerade byggstarten nu i oktober har de 80 utlovade hyreslägenheterna i stället blivit bostadsrätter som redan har lagts ut till försäljning, rapporterar Gotlands Allehanda.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Ett beslut som strider mot markavtalet med regionen och innebär att bolaget kan krävas att betala vite på 10,4 miljoner kronor, vilket motsvarar den dubbla markersättningen till regionen.

— Vi såg två möjligheter, antingen bygga hyresrätter eller betala vite och bygga bostadsrätter. Vi har gjort det som är bäst för bolaget, säger Karsten Inde, vd på Gotlandsbyggen, till tidningen.

Karsten Indre uppger till Gotlands Allehanda att det skulle blivit en för stor ekonomisk risk att bygga de utlovade hyresbostäderna. Samtidigt utesluter han inte att bygga hyresrätter i de kommande etapperna om regionen är beredd att diskutera ersättningsnivåerna.

Annons
Läs ocksåMinskad kö till nya Visbybostäder

— Jag är besviken och känner mig arg. Vi har ett stort behov av fler hyreslägenheter och det var hela tanken med den här markanvisningen. För mig skickar det här en signal om vilka vi kan lita på framöver, säger Meit Fohlin, (S), regionstyrelsens ordförande.

Vad tänker ni vidta för åtgärder?

— Vi kommer att ta upp det här i vårt arbetsutskott på tisdag.Vi behöver göra en analys först för att se vad som är möjligt att göra.

Läs ocksåGotlandsbyggen satsar i Hemse

Är det möjligt för er att stoppa bostadsbygget?

Annons

— Jag bedömer inte att det är möjligt. De har sagt sig beredda att betala viten, men vi får se vad vi kan göra, säger Meit Fohlin.

 

 

Läs också Klart med nya gatunamn på A7

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.