Annons

Väderspådom gav lägre höjning hos Öbo

Örebro Örebrobostäder höjer hyran med 0,85 procent för sina över 23 000 lägenheter. Bland annat stryker Öbo på foten när det gäller önskat ökat underhåll. Det blir av om vädret blir milt.

Örebrobostäder ville höja hyran med 1,95 procent. Bland annat hade de räknat med 10 miljoner kronor i ökat underhåll vilket motsvarade 0,75 procent av höjningen.

Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen sänktes höjningen till 0,85 procent. Det innebär en höjning med 42 kronor från första januari för den som innan hade en hyra på 5000 kronor. Januarihöjningen beräknas läggas på retroaktivt på februarihyran.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi stod långt ifrån varandra i början med väldigt olika uppfattningar. Men så menade Hyresgästföreningen att nio år av tio har varit mildare än vad vi budgeterat för. De ville därför inte acceptera att vi räknar upp det så högt. Blir det milt i år också, använder vi de pengarna till underhåll. Nu hoppas vi på en mild vinter, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.

Hur mycket spelar vädret in i budgeten?

– Det gör jättemycket. Ser man på 2015 så är värmekostnaden ungefär 15 miljoner lägre än vi räknat med, på grund av den milda vintern. Är det ett normalår har vi inga pengar över, men blir det som det varit nio år av tio så räknar vi med att kunna genomföra underhållet i varje fall. Blir det å andra sidan mycket snö, riktigt kallt och sen istappar då får vi skjuta till pengar i stället. Men oftast är det ju inte så. Det blir lite att spå lite i väder om jag ska vara ärlig.

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Ann-Helene Alsätra är ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation i Örebro. Hon tycker att höjningen är hög men är ändå nöjd.

– Jag tycker att vi gjort ett bra jobb – vi har fått ner det med över en procent i varje fall. Men det ligger lite högre än vi räknat med. Ändå är jag nöjd, säger Ann-Helene Alsätra.

Vilka argument bet?

Läs ocksåAllmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrornaSkebo, allmännyttan i Skellefteå.

– De backade på det extra underhållet på 10 miljoner kronor. Det där kommer de delvis kunna ta in genom att de tar ut mer för badrumsrenoveringar eftersom de ligger lite lågt nu. Dessutom har deras värmekostnader varit överbudgeterade under tio år så den höjningen fimpade de. Så vädrets makter styr över utfallet, säger hon.

Annons

Dessutom ska all eventuell vinst som överstiger kommunens vinstkrav användas till underhåll.

Läs också Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.