Annons

Vägglöss biter studenter i Halmstad

Halmstad I flera omgångar och på flera olika studentboenden i Halmstad har hyresgäster drabbats av besök av blodsugande och ljusskygga gäster. Förra våren kom larm från flera av studenterna som bodde på kårens studentboende Patrikshill att de blivit bitna av vägglöss.

Efter en systematisk och omfattande sanering av lokalerna fick hyresvärden, Halmstad studentkår bukt med ohyran. I vintras upptäckte ett par av de boende i studentlägenheterna på Nyhemsgatan att de fått märkliga utslag. Även denna gång konstaterades av det var vägglöss.

Annons
 
-Det här är inget som är vanligt. Att det drabbar just studentlägenheter kan bero på att hyresgästerna har många internationella kontakter, menar Ulf Hofstedt, informationsansvarig på HFAB, Halmstads Fastighets AB.
 
I några av de drabbade hyresgästernas lägenheter har det varit svårt att bli av med problemet. Bostadsbolaget har därefter gjort en större inventering av området och hittat vägglöss i sammanlagt fem lägenheter och genomgått sanering under våren.
 
De berörda hyresgästerna har erbjudits ersättningsbostäder under tiden som saneringen har pågått. Några har tackat ja medan andra valt att ordna egna lösningar på tillfälligt boende. Studenter har också ombetts att komma och bo tillfälligt i sina lägenheter inför saneringen för att agera lockbete till blodsugarna.
 
Fakta vägglöss:
Vägglössen som kan bli mellan fem och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Vägglöss är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Vägglusen var ett stort problem i ”fattigsverige”, men numera har den blivit betydligt mindre vanlig. Den som reser utomlands kan dock riskera att få med sig vägglöss hem i bagaget.              
Källa: Anticimex

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Likmaskar spreds mellan lägenheter på trygghetsboende: "Vi visste inte vad det var" Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” ”Kraftigt” angrepp av vägglöss spreds i huset – nu kastar bostadsbolaget ut 80-årig hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.