Annons

Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation”

Göteborg Skadedjur, total misär och det värsta man sett under sina år i tjänst. Så beskrev polisen lägenheten i Tuve när de kom för att gripa mannen som bodde där. Hyresvärden tvingades söka akut tillstånd för att sanera medan hyresgästen sitter inlåst.
Enligt polisen rådde total misär i lägenheten när de kom dit. En av dem beskrev det som "det värsta han sett under sina tjänstgöringsår". Skadedjur och berg av sopor gjorde att ett besök i tvårummaren krävde skyddskläder.
Foto: Samuel Hedberg/Pixabay
Enligt polisen rådde total misär i lägenheten när de kom dit. En av dem beskrev det som "det värsta han sett under sina tjänstgöringsår". Skadedjur och berg av sopor gjorde att ett besök i tvårummaren krävde skyddskläder.

Det var en torsdagskväll i juni som polisen slog till mot hyreshuset i Tuve. I huset bor en man i 35-årsåldern sedan sex år tillbaka.

Synen som mötte polisen var beklämmande. I samband med husrannsakan någon vecka senare beskrevs tvårummaren som ”total misär”, med skadedjur som frodades bland berg av sopor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En av poliserna betecknade situationen som ”det värsta han sett under sina tjänsteår”. Ingen kunde gå in i lägenheten utan att ha på sig skyddskläder.

Hyresvärden: ”Mycket brådskande”

Hyresvärden, kommunala Bostadsbolaget, insåg snabbt att bostaden behövde saneras akut. Men hyresgästen satt anhållen med restriktioner, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott, och gick därför inte att få tag i.

I stället tvingades hyresvärden begära omedelbar hjälp av Kronofogden för att få komma in i lägenheten. I sin ansökan understryker Bostadsbolaget att saken är ”mycket brådskande”, och att det är ”av synnerlig vikt” att omgående få tillgång till tvårummaren.

Läs ocksåVägglössen bland det värsta Anticimex sett – nu vill värden säga upp Frank

Hyresgästen kommer inte att kunna släppa in värden på länge, konstaterade hyresvärden. Men bolaget måste omedelbart börja bekämpa ohyran för att stoppa spridningen till grannarna och resten av huset.

Ovanligt beslut i ovanlig situation

Kronofogden gick med på Bostadsbolagets begäran genom ett så kallat interimistiskt beslut. Det innebär att beslutet är tillfälligt och gäller trots att hyresgästen själv ännu inte formellt har tagit del av beslutet eller känner till det.

– Det är väldigt ovanligt att vi fattar sådana eftersom det går emot grundlag och EU-konventionen om mänskliga rättigheter, säger Tobias Paulin, jurist på Kronofogden.

Annons
Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

I normalfallet måste Kronofogden få den här sortens ingripande beslut bekräftade av personen som berörs innan de kan verkställas, så att personen vet om att det ska ske. Men i just det här fallet går det alltså inte, och klockan tickar för saneringen.

– Det viktiga är att få börja jobba med det, för han kan inte själv öppna. Och när det gäller ohyra är det viktigt för att förhindra spridning, säger Tobias Paulin.

Långt och intensivt saneringsarbete

Strax före midsommar fanns myndighetens personal på plats för att släppa in hyresvärden och saneringsfirman. Arbetet håller fortfarande på, enligt Malin Pethrus, pressansvarig på Bostadsbolaget.

– Det pågår åtgärder. Det är ingenting som bara står, eller som ignoreras. Utan det har varit ett långt, intensivt arbete. Och det är på gång att lösa sig.

Kan du säga vilken typ av ohyra det är?

– Det vet jag faktiskt inte. Ohyra var inte det enda problemet. I ett sådant kaos kan det nog vara lite allt möjligt.

Ett av de värre exemplen

Bostadsbolaget är en av landets större hyresvärdar, med 24 800 lägenheter i Göteborg. Mängden hyresgäster gör att bolaget regelbundet behöver sanera bostäder som drabbas av ohyra och vanvård. Lägenheten i Tuve tillhör dock de värre exemplen.

Annons

– Vad jag förstår är detta en ovanligt svår situation. Men vi har ju sådana i våra bestånd med jämna mellanrum.

Grannar i huset som själva har fått problem med ohyra eller som reagerat på saneringsarbetet gör bäst i att höra av sig till Bostadsbolaget, enligt Malin Pethrus.

– Hyresgäster som är oroliga vänder sig till oss och vi har gärna dialog direkt med dem.

Hyresgästen sitter fortfarande inlåst

Hem & Hyra har inte kunnat nå hyresgästen själv eftersom han sitter häktad med fortsatta restriktioner. Han får inte använda mobil eller annan elektronisk kommunikation, träffa andra intagna eller ta emot besök.

Han får heller ingen post. Därför har han fortfarande inte kunnat ta del av beslutet att ge hyresvärden och saneringsfirman tillträde till hans lägenhet i hans frånvaro.

Fakta: Då måste du släppa in hyresvärden i din lägenhet
  • Din hyresvärd har rätt att omgående få komma in i lägenheten för tillsyn och förbättringsarbeten om det hänt något som gör att det finns risk för skador om besöket skjuts upp.
  • Vid mindre brådskande arbeten måste värden förvarna minst en månad i förväg.
  • När det gäller ohyra måste en hyresgäst tåla att lägenheten kanske inte kan nyttjas fullt ut under saneringens gång. Detta gäller även om ohyran inte har drabbat just din lägenhet.
Läs också Kvinna mister kontrakt efter vanvård: "Ingen golvyta att röra sig på" Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Nya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.