Annons

Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: ”Folk lider, jag berättar deras historia”

Nyheter Auri Kananen, 30, röjer i de allra stökigaste hemmen. Den finska städinfluencern reser över hela världen – och visar före- och efterbilder för en miljonpublik. Nu är hon i Sverige. Men de käcka videorna har en mörk baksida.
Foto: Privat
Den finska städinfluencern Auri Kananen har miljontals följare, främst på Tiktok. Hon tar sig bara an de smutsigaste och stökigaste hemmen. Här syns hon under sin senaste städning i Stockholm.

I ett berg av sopor sittdansar Auri Kananen på huk på en trasig madrass. Hon slår två kuddar mot varandra och ler stort mot kameran.

I den korta videon hinner ”den finska städdrottningen” gräva i sophögar med händerna, studsa runt och samtidigt skrubba en köksfläkt och frenetiskt torka ett badrumsgolv. Allt till tonerna av musik som just nu är populär på Tiktok.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Auri Kananen tar emot i lägenheten där videon utspelar sig, någonstans i Stockholm. Det är hennes tredje städuppdrag i Sverige.

En doft av sopor ligger över lägenheten. I hallen är det mesta redan röjt. Stora, ingrodda fläckar syns på golvet.

– Oroa dig inte. Jag ska städa det. Det kommer att bli skinande rent, säger hon på engelska.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.
Auri Kananen har med sig inredningsprylar, som plastblommor, för att göra fint i lägenheterna efter att hon har städat klart. Foto: Privat

I vardagsrummet syns inte golvet för all bråte. En smutsig sörja täcker badrumsgolvet. I den missfärgade toalettstolen har rengöringsmedel fått verka över natten. På det belamrade köksbordet ligger en ensam, död larv.

– Det finns alltid ohyra i den här typen av lägenheter.

30-åringen från Tammerfors i Finland visar runt klädd i ett rosa förkläde, städhandskar i samma färg och pärlörhängen. Glittriga skor står i skarp kontrast mot stöket.

Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

På flera ställen står kameror uppställda. Dealen är att hon städar gratis – i utbyte mot att videoklipp får spridas i sociala medier.

Får mejl från hela världen

Men de stökiga lägenheterna har en mörk baksida. Psykisk sjukdom är den absolut vanligaste orsaken till att städberg tonar upp sig.

– Ibland har personerna ett trauma där de förlorat någon, kanske sin man eller sitt barn. Ibland har de fysiska handikapp. Men oftast är det depression som kan ta sig uttryck på det här sättet, säger hon.

– Ofta blir det en cirkel av negativa saker. De äter dåligt, sover dåligt, har problem med pengar, deras hem är stökiga. Jag försöker bryta cirkeln genom att städa deras hem.

En stor anledning till framgången i sociala medier är just före- och efterbilderna som hon visar, tror influencern själv.

Finns det några etiska problem med att göra innehåll av personers hem när de är psykiskt sjuka?

Annons

– Nej. Eftersom det hjälper människor. Jag får mejl från människor över hela världen, där de skickar före och efter-bilder när de själva har städat. De här personerna lider i sina hem. Jag vill berätta deras historia. Då förstår människor hur sådant här kan hända.

Kvinnan som bor i den här lägenheten i Stockholm har inte velat berätta så mycket om sin situation.

– Ibland skäms människor väldigt mycket. Det är okej. Jag vill bara städa. De berättar vad de vill. En del vill berätta, andra inte, säger Auri Kananen.

Ofta kontaktar personer Auri Kananen när de börjar må lite bättre, säger hon. Men det kan kännas svårt för dem att själva ta sig an städningen av sin lägenhet. Foto: Privat

Kunde inte diska kaffekoppen

En typ av psykisk ohälsa som kan ge ovanligt belamrade bostäder är samlarsyndrom, eller ”hoarders”, som de flesta säger. Det tycks finnas en omättlig fascination för diagnosen som gör att personer inte klarar av att slänga saker, utan tvångsmässigt samlar på sig allt fler prylar. När Hem & Hyra skriver den sortens artiklar är intresset ofta stort.

Tidigare i år berättade vi exempelvis om Lise Blomqvist, 76, som vet hur snabbt och djupt ett hem kan förfalla.

Hon drabbades av en allvarlig utmattningsdepression, som gav följdverkningar i flera decennier. När det var som värst för Lise låg hon mest i sängen, i fosterställning, med ångest.

– Jag kunde stå med en kaffekopp i handen och tänka att jag skulle diska den. Men det gick inte, berättade hon.

Hem & Hyra har även nyligen skrivit om en välutbildad kvinna i 60-årsåldern. Utåt sett fungerar hon som vem som helst. Men innanför ytterdörren är hennes lägenhet helt belamrad av skräp. Hon är en av personerna som har drabbats av samlarsyndrom.

Auri Kananen började arbeta med städning via sin mammas företag när hon var 14 år. Hon har tagit privatlektioner i engelska, och lärt sig klippa material för sociala medier på egen hand för att slå igenom som influencer. Foto: Privat

”Älskar smuts”

Kananen visar köket i lägenheten i Stockholm. Här måste man vada fram för att nå balkongdörren. Ett berg av odiskade matlådor, yoghurtförpackningar, tallrikar och ravioliburkar når ända upp till överskåpen.

– Jag hoppas att diskbänken är riktigt smutsig, säger den finska influencern, som kallar sig världen bästa städerska, och säger att hon ”älskar smuts”.

Ofta pågår förfallet i ett hem under lång tid.

– Jag har en känsla av att den här lägenheten har varit så här i fem-sex år. All mat är väldigt rutten. Allt är väldigt krossat, någon har gått mycket på det.

Auri Kananen har tidigare volontärarbetat på en telefonlinje för självmordsbenägna. Nu hjälper hon genom städning i stället, säger hon. Foto: Privat

Lägenheterna med sina sopberg hittar Auri Kananen via sina runt 18 miljoner följare i sociala medier. Störst är hon på Tiktok, med 10 miljoner följare. Snart väntar städresor till både Frankrike och USA.

Annons

Med hjälp av sponsorer och annonsintäkter kan hon leva på sina städvideor.

– Jag kunde aldrig tro att jag skulle tjäna pengar på att städa människors hem gratis. Det låter helt galet! Men jag lever min dröm nu, säger hon.

Resan mot att bli städinfluencer inleddes när Auri Kananen arbetade i sin mammas städföretag i Finland. Sommaren 2020 hade företaget svårt att hitta ungdomar som ville sommarjobba. Auri började posta städfilmer på Tiktok.

– Jag ville visa unga personer hur kul, sexigt och lätt det kan vara att städa. Då kanske de skulle vilja komma och jobba, säger hon.

Auri Kananen har påbörjat städningen av badrummet i lägenheten i Stockholm. Allt arbete filmas för sociala medier. Foto: Linnea Bergman

Före- och efterbilder engagerar

Den första videon fick runt 300 visningar.

– Till och med min mamma skrattade åt den. Men det var kul, så jag fortsatte.

I slutet av sommaren kom vändningen. En av Auri Kananens videor – där hon städade hos en Tinderdejt – blev viral. 10 000 följare blev 100 000. I december samma år var hon uppe i en miljon.

Den finska städerskan fick sin första sponsor. Människor började skicka bilder på sina hem och bad henne komma och städa. Numera väljer hon bara ut de allra stökigaste och smutsigaste bostäderna – och videorna lockar en miljonpublik.

– Det är tillfredställande för människor att se före och efter-bilderna, säger hon.

Varför då?

– Människor älskar att se saker förändras. Om någon har bilder där de förlorar i vikt till exempel. Hela processen är tillfredställande att se.

En stor anledning till framgången i sociala medier är just före- och efterbilderna, tror Auri Kananen själv. Foto: Privat

Fakta: Så stökigt får du ha det utan att bli vräkt

Enligt hyreslagen ska det gå ganska långt innan en person blir uppsagd på grund av ett kaosartat hem.

Hyresgästen har en vårdplikt gentemot hyresvärden och är skyldig att ta hand om sin bostad och se till att inga skador uppkommer på grund av oaktsamhet. Vårdplikten innebär bland annat att du ska vara aktsam och hålla lägenheten fri från skadedjur.

Läckor på vatten-, avlopps- eller gasledningar och skador på tak måste hyresgästen genast rapportera till hyresvärden, och det kan klassas som vanvård. Likaså ohyra. Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan.

Hyresvärden har rätt att gå in i lägenheten utan förvarning vid akuta skador eller för att göra rutinkontroller. Om man som hyresgäst då nekar värden tillträde riskerar man att bli vräkt.

Källa: Hyreslagen

Läs också När ägarna överger hyreshuset mitt i stan: ”Vi utesluter inte tvångsförvaltning” Hyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav" 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.