Annons

Vägglöss täcks inte av försäkringen

Helsingborg Hemförsäkringen täcker inte skador som orsakas av vägglöss. Därför får ett ungt par i Helsingborg inte en krona i ersättning, trots att de tvingats slänga möbler för tusentals kronor sedan vägglössen bitit sig fast i sovrummet.

Det var i våras som det unga helsingborgsparet började misstänka att något inte stod rätt till. Kvinnan fick av röda, kliande utslag som vägrade ge med sig. Hon trodde att hon blivit allergisk. Först efter ett par månader förstod de att det handlade om vägglöss.
– Hela sovrumsinredningen fick vi slänga ut, säger den unga kvinnan. Sängen var nästan ny men det gick inte att behålla den.

Annons
Paret har hemförsäkring, till och med två stycken eftersom de är försäkrade genom sina arbeten. Ändå vill inget av bolagen betala ut någon ersättning för de förstörda möblerna.
– Försäkringen gäller inte för skador orsakade av djur eller insekter, säger Inger Rooth vid Länsförsäkringar. Vägglöss är ett direkt undantag i försäkringen.
Håkan Franzen vid försäkringsbolaget Folksam, där paret också har en hemförsäkring, kommenterar de förstörda möblerna så här:
– Man behöver man inte göra sig av med möblerna när man drabbas av vägglöss. När lägenheten saneras bli möblerna också rena.
Båda försäkringsbolagen säger att det är ovanligt att någon begär ersättning för förstörda möbler.
– Oftast försvinner lössen när lägenheten saneras, säger Inger Rooth.

Enligt Anticimex är det dock inte ovanligt att hyresgästerna uppmanas att slänga möbler.
– Det var annorlunda på 30-talet. Då visste folk direkt vad det var för utslag de fick. Nu kan det ta flera veckor innan de ringer till oss och då blir angreppen större. Just vid vägglöss händer det att vi rekommenderar att de slänger möbler och textilier. Är de hårt angripna med många ägg blir det dyrare att sanera än att köpa nytt.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Likmaskar spreds mellan lägenheter på trygghetsboende: "Vi visste inte vad det var" Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet Allvarligt angrepp av ohyra avslöjat av polis – hyresvärden: ”Ovanligt svår situation” Vägglöss spreds vidare när hyresgästerna sov på golvet – krävs på 90 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.