HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vägglössen följde med i Jennys bagage från London

Bohuslän Kattloppor, trodde Jenny när hon upptäckte de röda märkena på kroppen. Men det var vägglöss som troligen följt med i resväskan efter semestern i London.
Foto: BMB
Märken efter vägglöss syns oftast i sängramen.

Jenny Johansson bor i en mindre ort i Bohuslän. Hon säger att hon egentligen inte skäms över att hon haft vägglöss i sin lägenhet, men vill heller inte skylta med var hon bor. I ett samhälle där alla känner alla blir det lite jobbigt att vara tjejen med vägglöss, säger hon. Men hon vill berätta hur lätt det är att drabbas.
– Det är konstigt, men det är lite pinsamt att ha de där djuren i sitt hem, säger hon. Men känner sig lite smutsig och ofräsch, trots att det inte alls handlar om hygien utan mer om otur.

 

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Läs också: Lössen går bet i Skövde. Så har bostadsbolaget stoppat spridningen.
Det var några veckor efter semesterresan hon upptäckte röda märken på kroppen. Hon misstänkte kattloppor och ”avlusade” sin katt och trodde att allt var frid och fröjd. Men märkena blev allt fler och hon upptäckte blodfläckar på lakanen i sin säng.
– Och en tidig morgon såg jag ett kryp, säger Jenny och man hör hennes rysning.
Hon misstänkte vägglöss, ringde sitt försäkringsbolag och snart var saneringsfirman på plats. Det var hennes hyresvärd som stod för den delen av saneringen.
Jenny säger att saneraren som kom gick direkt in i sovrummet, lyfte på sängen och hittade svarta prickar i sängramen.
Där fanns beviset. Det var vägglöss.
– Först fick jag fullständig panik, säger Jenny. Det var liksom det värsta som kunde hända.
Men hon fick bra stöttning av saneraren, som berättade att detta händer allt fler. Det väldigt stor risk att drabbas och att det var relativt lätt åtgärdat, tack vare att Jenny slagit larm så snabbt.

Annons

Det räckte inte med att det sprutades gift i lägenheten, utan Jenny fick en hel del jobb med att tvätta och städa. Hon säger att hon ångrar att hon packade upp resväskan i sovrummet och att hon är den lite slarviga typen som gärna lägger använda kläder på golvet i sovrummet.
– Jag fick tvätta allt. Jag kastade mycket och tvättade resten i 90 grader, även om de sa att 60 räckte.
– De sprutade något medel och jag skulle bo kvar, som ett slags lockbete, säger hon. Det var hemskt i början, men jag vande mig faktiskt.
Det krävdes tre saneringstillfällen i Jennys lägenhet innan vägglössen var garanterat borta och nu säger hon att det är lusfritt.

Vad har du lärt dig av detta?

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Framför allt att alla kan drabbas av vägglöss. Att det finns mycket fördomar om ohyran, då de jag har berättat det för har blivit väldigt chockade att en vanlig tjej, som jag, kan drabbas. Men mest har jag nog lärt mig att kolla hotellrummet, inte sätta resväskan på golvet och att inte ha kläder på golvet. Min kille säger att jag blivit väldigt ordentlig och har det mer välstädat nu. Inga prylar på golvet alls.

Annons

– Och katten har nog förlåtit mig att jag skyllde på henne först och gav henne en avlusning. Hon har fått både förlåt och lite godsaker, så hon tycker nog det är okej.

Läs också Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter” Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” Extremangrepp av vägglöss kan kosta kvinna bostaden – därför riskerar drabbade vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.