Annons

Valbohem vill höja hyran

Färgelanda ​Färgelandas kommunala bostadsbolag Valbohem har begärt förhandling om höjda hyror från 1 januari. Kravet är lågt jämfört med de senaste åren. – Våra hyresgäster har varit hårt prövade och ställt upp tidigare. Vi behöver inte höja mer i år, säger vd Bengt Sundholm.

​Flera av tidigare års förhandlingar mellan Valbohem och Hyresgästföreningen har varit långdragna historier. Och bolaget har tidigare tagit i rejält när man presenterat sina krav, med en toppnotering på 9,6 procent 2005.
I år är kravet betydligt mer blygsamt: 2,7 procent från årsskiftet.
– Krisen är över för bolaget. Vi har blivit av med oljan och styr betydligt bättre över våra kostnader nu när vi har berg- och fjärrvärme, säger Bengt Sundholm.

Allmänna kostnadsökningar och att en stor del av bolagets drygt 600 lägenheter dras med eftersatt underhåll är två anledningar till hyreskravet. Det är dyrt men nödvändigt att fräscha upp och reparera det äldre beståndet.
– Hemmet är viktigare och viktigare i dag, också för den som bor i hyresrätt, säger Sundholm.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förhandlingarna mellan Valbohem och Hyresgästföreningen startar den 14 december. Bolaget har inte för avsikt att höja hyrorna i sina nyproducerade bostäder. 

Fotnot: Hyresgästföreningens förhandlare Pär Sundén befinner sig på semester. 

Annons
Fakta: Så fixar du egen lokal

Valbohems tidigare hyreskrav2009 krävde Valbohem 6,5 procents höjning. Resultatet blev 2,4 procent. 2008 krävde bolaget 7,5 procents höjning. Förhandlingen strandade och hyresmarknadskommittén beslutade om en höjning på 3 respektive 3,5 procent för kall- och varmhyra. 2007 ville Valbohem höja hyrorna med 4,6 procent. Uppgörelsen blev knappt 2 procent. 2006 var kravet hela 9,1 procent. Höjningen landade på 1 procent, men först efter att förhandlingarna strandat och hyresmarknadskommittén sagt sitt. 2005 yrkade Valbohem på en höjning med 9,6 procent. Höjningen blev 3,3 procent. 

Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.