HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rydebäck i Helsingborg toppar valdeltagandet i norra Skåne

Skåne Martina bor i Rydebäck utanför Helsingborg. Här röstar 93,1 procent av invånarna. I Bamses område i Åstorp är valdeltagandet endast lite över 50 procent.

I Rydebäck ligger villorna tätt. Här bor Martina Johansson och i kommunvalet 2014 röstade invånarna här mer än i något annat bostadsområde i norra Skåne.
– Utbildningsnivån är rätt hög och så bor och verkar en del politiker här. Det är nog en del av förklaringen, säger hon när vi möter henne ute på promenad.
Hon berättar vidare att det märks inte minst vid olika tillställningar som ”Rydebäcksdagarna”. Då är olika politiska partier med och diskuterar och svarar på frågor. Att det byggs och satsas på andra saker i området tror hon också påverkar engagemanget.

Bamse Persson i Åstorp säger att i hans område lyser både satsningar och politiker med sin frånvaro.Han bor vid Idrottsplatsen i Åstorp och hans område utmärker sig genom att vara det bostadsområde där valdeltagandet förra kommunvalet var lägst. Endast 51,2 procent av invånarna gick till valurnorna.
Bamse Persson vittnar om otaliga inbrott, skadegörelse och en hyresvärd som skulle kunna göra mer. Ett stort problem är en mycket hög omsättning av hyresgäster, bland annat asylsökande.
– Många vill inte rösta, struntar i det, har inte tid och det bor många utländska personer här som inte pratar svenska.
Bamse Persson var själv en av de som inte röstade i förra valet.
– Jag jobbade skift och hann inte. I år ska jag dock göra det.

Läs ocksåHyresvärd anmäls till Advokatsamfundet: ”Han behöver få en rejäl varning”En domareklubba, texten "Sveriges advokatsamfund", en lagbok och en ung kvinna. Hyreskontrakt. Hyresvärd.

I samma område bor Artan Neza och han tycker att det är en självklarhet att rösta. Politiska diskussioner bland grannarna tycker han dock lyser med sin frånvaro.
– Det pratas inte alls politik. Folk engagerar sig inte i det, säger han.
Även han tror att en orsak till det låga valdeltagandet är många nyanlända och språkproblem.
Statsvetare Henrik Ekegren Oscarsson vid Göteborgs universitet lyfter dock inte fram just språkbrister som en av de viktigaste orsakerna till lågt valdeltagande. Avgörande är i stället utbildningsnivå, arbete, inkomst och graden av social integrering.
–Den senaste forskningen visar tydligt att vi mobiliserar varandra att gå och rösta. Valhandlingen är en social handling. Vi människor gillar att göra saker ihop, säger Henrik Ekegren Oscarsson.
Enligt studier missgynnas inget specifikt parti av skillnaderna i olika områden.
– Våra analyser visar att på det stora hela är preferenserna inte tillräckligt olika bland röstare och icke röstare för att det ska vara något stort problem

Fakta: Högst och lägst valdeltagande

Nordvästra Skåne
Rydebäck S, Helsingborg 91,3%
Bjärshög, Åstorp 51,2 %

Nordöstra Skåne
Centrum-Nordöstra, Hässleholm 91,1 %
Gamlegården 1, Kristianstad 59,1 %

Halland
Andersberg norra, Halmstad 52,2 %
Gullbrandstorp, Halmstad 93,5 %

Läs också Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Ett nytt sätt att bo på – här ska städning och toapapper ingå i hyran Felicia och Manfred skrev hyreskontrakt på att vara sociala Försvunnen värd riskerar höga viten: "Tämligen akut ärende"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.