HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Få i hyresrätt och ingen på Gamlegården – så bor Kristianstads toppolitiker

Kristianstad Många toppolitiker bor i välmående Åhus men ingen bor på folkrika Gamlegården. Det visar Hem&Hyras granskning i Kristianstad.
Här bor Kristianstads toppolitiker. Grafik: TT Nyhetsbyrån

Åhus och Östermalm. Det är bostadsområden som många av Kristianstads toppolitiker bor i. Ingen bor på Gamlegården och endast en på Österäng.
Hem&Hyra har granskat de största partiernas tio toppkandidater till kommunfullmäktigevalet i september. Vi har därmed kartlagt 79 politikers boenden, en har skyddad adress.

– Är det så att ingen av toppnamnen bor på Gamlegården, ja då är det för bedrövligt, genomuselt. Där bor tusentals människor. Det skulle behövas fler förtroendevalda där, på Österäng och Charlottesborg, säger Mikael Persson (V) som är den politiker som bor på Österäng.

Läs ocksåBo centralt poppis bland Halmstadpolitiker – och i villa
Mikael Persson (V) bor i en hyresrätt på Österäng.

Kristianstad har en befolkning på cirka 84 000 personer enligt Statistiska centralbyrån, SCB. Det finns närmare 16 000 hyresrätter, 4 500 bostadsrätter och 19 500 hus. Av de 79 granskade politikerna bor endast tolv i hyresrätt. Sju bor i bostadsrätt och hela 60 i hus eller radhus.

Mikael Persson toppar Vänsterpartiets valsedel och bor i en hyresrätt.
Spelar det någon roll om politiker bor på Gamlegården eller i Åhus?
– Klart det spelar roll var politikerna bor, på många sätt. Vilka  grannarna är, vilka barnen träffar i skolan, vilka språk som talas, vilka bekymmer man har, säger Mikael Persson (bilden).
Han är den enda politiker i Kristianstad som toppar sitt partis lista och som bor i hyresrätt. Inget parti har fler än två namn bland de tio första.

Varför bor så få politiker i hyresrätt?
– I Kristianstad tror jag det finns två anledningar. För det första är politiker i allmänhet högt upp på den sociala stegen och det betyder ofta att man bor i hus eller bostadsrätt. För det andra finns det ett antal orter runtomkring med ganska låga huspriser. Det finns också få stora lägenheter centralt.

Läs ocksåSnabb kraftsamling mot förslaget att plocka Svalövsbostäders vinstSvalövsbostäders vinst

Hem&Hyra har också granskat Helsingborgs toppolitikers boenden. Det kan du läsa om här och vad Hyresgästföreningens enhetschef Evalena Agetoft säger om att flest toppolitiker bor i villa.

Fakta: Så gjordes undersökningen

• Vi har kartlagt de tio namn som toppar partiernas valsedlar för kommunfullmäktige i alla större partier. Totalt 80 lokala politiker ingår i undersökningen.

• Uppgifterna om adresser och boendeform har hämtats från Valmyndigheten, folkbokföringen och hitta.se.

Läs också Protestaktion mot säljplaner i Ludvika Hyresgästföreningen blåser till strid mot regeringen I Råslätt och Öxnehaga har man fått fart på ungdomarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.