Annons

Välkommen julklapp på Sofiedals trygghetsboende – hyran sänks med upp till 15 procent

Uddevalla När många oroas över stigande hyror kan hyresgästerna på Sofiedals trygghetsboende glädjas åt motsatsen. Deras månadshyra sänks med upp till 1236 kronor . Men utan 84-årige Karl Olsson Tiljanders tidigare fajt hade det aldrig hänt.
Efter att Karl Olsson Tiljander, 84, fått ner hyran på Ryttaren i Uddevalla blir det nu även hyressänkning för de boende på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile.
Foto: Kajsa Wedberg
Efter att Karl Olsson Tiljander, 84, fått ner hyran på Ryttaren i Uddevalla blir det nu även hyressänkning för de boende på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile.

Glädjen är stor på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile efter att Hyresgästföreningen lyckats sänka hyran rejält.

– Jag talade med en av de boende i telefon och berättade att hans hyra kommer att sänkas med omkring 1 100 kronor vid årsskiftet. Han trodde först inte att det var sant. Men blev jättenöjd, säger Jakob Agirman som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Jakob Agirman förhandlare på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Jakob Agirman förhandlare på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Under året har Hyresgästföreningen sett över hyresnivåerna på trygghetsboendena i Uddevalla kommun. Granskningen visade att hyrorna på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile var för höga.

– Så vi kontaktade boendets hyresvärd, HSB:s stiftelse Jakobsberg, och begärde en förhandling. Resultatet blev att hyrorna skulle sänkas, säger Jakob Agirman.

Annons

Men inget av det här hade troligen hänt om det inte varit för Karl Olsson Tiljander, 84-år på trygghetsboendet Ryttaren i Uddevalla. När han inte fick hjälp av Hyresgästföreningen med sin höga hyra tog han tag striden själv. Ryttaren har Uddevalla kommun som hyresvärd. Och när Karl drev frågan vidare till Hyresnämnden vann han över kommunen. Karls hyra sänktes med 755 kronor i månaden.

Läs ocksåKupolens boende slår tillbaka - kräver hyressänkning med 2 procent
Karl Olsson Tiljander är glad över att ha fått rätt i hyresnämnden. "Jag har slitit med detta i ett år", säger han.
Karl Olsson Tiljander fick sin hyra sänkt med 12 procent. Nu har hans kamp även bidragit till att 45 hyresgäster på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile får lägre hyra.

Nu tog Hyresgästföreningen nya tag och begärde omförhandling av hyrorna för övriga 69 hyresgäster i samma hus. Den förhandlingen resulterade att samtliga hyresgäster på Ryttaren fick sin hyra sänkt med tolv procent.

– Omförhandlingen av hyrorna på Ryttaren gav oss ett bra jämförelseobjekt inom Uddevalla kommun. Genom att hänvisa det till det har vi nu lyckats få ner hyrorna även för hyresgästerna på Sofiedals trygghetsboende i Ljungskile, säger Jakob Agirman.

Ny hyra från årsskiftet

Resultatet av förhandlingen blev att hyrorna på Sofiedal sänks med totalt 531 000 kronor. För de 45 hyresgästerna innebär det en sänkning på mellan 398 och 1 236 kronor per månad. De nya hyrorna gäller från årsskiftet och ligger fast under 2023.

Annons

Jakob Agirman säger att svenska förhandlingssystemet bygger på att likvärdiga lägenheter på en ort ska ha ungefär lika hög hyra och att det är Hyresgästföreningens jobb att se till att hyrorna är rimliga, rättvisa och satta efter gällande regler.

 – Varje år förhandlar vi hyran för över 3 miljoner hyresgäster. Över tid kan förutsättningarna förändras vilket gör att hyrorna börjar spreta. Därför är det viktigt att göra en översyn för att hyrorna ska upplevas som rättvisa, säger han.

Läs också Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock" Trots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.