Annons

Vanligt med farliga lekplatser

Halland Risk för strypning, sticksår eller huvudskador. Hem & Hyra har granskat säkerheten på de Västsvenska bostadsbolagens lekplatser.
Foto: Magnus Åsblad
Anna Fors är inte överdrivet orolig över lekplatsernas säkerhet. Däremot ser hon fram emot att använda lekplatsen i Majorna i sommar.

Anna Fors skakar på huvudet. Att lekplatsen utanför hyreshuset där hennes två barn stojar omkring skulle kunna vara farlig har hon aldrig ens tänkt på.

– På något sätt utgår man nog ifrån att lekplatsen är säker. Helt ärligt är jag nog mer orolig över lösa hundar än en rutschkana.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men att alla lekplatser är säkra stämmer inte. Hem & Hyra har begärt ut det senaste besiktningsprotokollet av 15 bostadsbolag i Västsverige. De 11 hyresvärdar som lämnade ut protokollen till oss hade sammanlagt 1 201 lekplatser – och nästan alla hade någon typ av säkerhetsanmärkning vid besiktningstillfället.

Totalt hade en av tio lekplatser säkerhetsbrister som i värsta fall kan leda till dödsfall genom till exempel strypning.

– Det låter mycket. Att så många har säkerhetsbrister är allvarligt, säger Anna Strandberg på Konsumentverket, som är en av tillsynsmyndigheterna för lekplatser.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Ett bolag med många säkerhetsbrister är Eksta, som ägs av Kungsbacka kommun.

Annons

Senaste gången en besiktningsman gick igenom lekplatserna hade nära en tredjedel den allvarligaste typen av säkerhetsbrist, fel som ”kan medföra risk för allvarlig skada”.

Jonathan Hagrenius, förvaltningschef på Eksta, säger att en förklaring är att säkerhetskraven på lekplatser successivt har blivit hårdare.

Läs ocksåTappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen”Den 36-årige mannen bröt sig in hos sig själv med hjälp av en hammare. "Det händer ju såklart också att vi kommer ut och allt är förstört", säger Caroline Umpala, chef för serviceavdelningen på låssmedsföretaget Finlarm i Stockholm.

– De har ju en gång i tiden varit okej, när vi byggde lekplatsen. Sedan har säkerhetskraven reviderats under resans gång, till exempel när det gäller öppningar där barns huvuden kan fastna.

Hem & Hyra har begärt ut besiktningsprotokoll både från kommunala och privata bolag. Alla privata värdar vi frågat har dock vägrat lämna ut sina protokoll.

Men Anna Strandberg på Konsumentverket betonar att precis samma säkerhetsregler gäller, oavsett om hyresvärden är privat eller kommunal.

Annons

– Varje år ska det göras kontroller av en kompetent besiktningsman. Allvarliga brister ska åtgärdas omedelbart.

– Upptäcker man själv ett fel ska man först kontakta värden, och i andra hand Konsumentverket eller byggnadsnämnden, säger hon.

    

Hyresvärdar Antal lekplatser Antal A-brister Antal B-brister
Alebyggen 38 19 28
Balder Lämnar inte ut protokoll
Bostadsbolaget 164 11 64
Eksta 80 25 60
ES Fastigheter Lämnar inte ut protokoll
Familjebostäder 217 5 9
Förbo 155 33 73
Gårdstensbostäder 39 7 18
Kungälvsbostäder 22 5 14
Mölndalsbostäder 41 2 20
Poseidon 338 4 121
Stena Fastigheter Lämnar inte ut protokoll
Tjörns Bostad 21 13 9
Wallenstam Lämnar inte ut protokoll
Varbergsbostad 86 0 0

Fakta: Säkra lekplatser?

Varje år ska det göras kontroller av en kompetent besiktningsman. Allvarliga brister ska åtgärdas omedelbart. Se tabellen längst ned i artikeln hur säkra lekplatserna hos din hyresvärd är.

A-fel är brister som ”kan medföra risk för allvarlig skada”, alternativt ”stor risk för mindre skada”.

B-fel är något mindre allvarliga brister.

Läs också Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.