Annons

Vann striden om att få hyra ut i andra hand

Malmö Hyresvärden sade nej till andrahandsuthyrningen men hyresgästen gav sig inte utan vände sig till hyresnämnden som nu ger henne rätt.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Hyresgästen ville hyra ut sin lägenhet i andra hand eftersom hon fått ett tillfälligt vikariat i Göteborgstrakten. Hyresvärden sade nej och menade dessutom att hon inte borde få behålla lägenheten alls sedan hennes sambo flyttat ut och valt att stryka sig från kontraktet. Men det gillades inte av hyresnämnden. Ett tillfälligt jobb på en annan ort är giltigt skäl för att få hyra ut i andra hand.

Dessutom har en hyresgäst rätt att få ett hyresavtal förlängt för egen del även om en medhyresgäst säger upp sin del av avtalet. Går hyresvärden inte med på det måste värden ”anmoda” hyresgästen att flytta. Anmodan ska ha skett senaste en månad efter uppsägningen, vilket inte skett i det här fallet.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Detta gäller vid andrahandsuthyrning
  • En hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
  • Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.