HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Vann striden om att få hyra ut i andra hand

Malmö Hyresvärden sade nej till andrahandsuthyrningen men hyresgästen gav sig inte utan vände sig till hyresnämnden som nu ger henne rätt.
Foto: Anders Paulsson
Drömmen om ett förstahandskontrakt tar lång tid att uppfylla i storstäderna.

Hyresgästen ville hyra ut sin lägenhet i andra hand eftersom hon fått ett tillfälligt vikariat i Göteborgstrakten. Hyresvärden sade nej och menade dessutom att hon inte borde få behålla lägenheten alls sedan hennes sambo flyttat ut och valt att stryka sig från kontraktet. Men det gillades inte av hyresnämnden. Ett tillfälligt jobb på en annan ort är giltigt skäl för att få hyra ut i andra hand.

Dessutom har en hyresgäst rätt att få ett hyresavtal förlängt för egen del även om en medhyresgäst säger upp sin del av avtalet. Går hyresvärden inte med på det måste värden ”anmoda” hyresgästen att flytta. Anmodan ska ha skett senaste en månad efter uppsägningen, vilket inte skett i det här fallet.

Annons
Läs ocksåJuristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällornaBildmontage. Förbundsjurist Roger Höög hos Hyresgästföreningen berättar om bulvankontrakt.
Annons
Fakta: Detta gäller vid andrahandsuthyrning
  • En hyresgäst upplåter sin lägenhet i andra hand om han eller hon låter någon annan använda lägenheten självständigt.
  • Hyresgästen måste ha hyresvärdens samtycke för att få hyra ut sin lägenhet i andra hand. Det gäller också när han eller hon lånar ut lägenheten utan att ta ut någon hyra. Den som upplåter sin hyreslägenhet utan lov riskerar att förlora den.
  • Den som ska upplåta bara en del av sin lägenhet, till exempel ett rum till en inneboende, behöver inte fråga hyresvärden om lov. Detta gäller så länge den inneboende inte ska använda lägenheten självständigt.
  • Om hyresvärden inte går med på en andrahandsupplåtelse av lägenheten, kan hyresgästen söka tillstånd hos hyresnämnden.
  • Förstahandshyresgästen svarar för att hyran betalas och för att andrahandshyresgästen sköter sig. Förstahandshyresgästen kan alltså bli uppsagd om andrahandshyresgästen till exempel stör grannarna.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Hyrde dyrt i andra hand av mellanhand – går miste om 60 000 kronor Unik dom: Fritt fram att låta skattepengar gå till svarthyra Så gick det till när bedragarna lurades på Blocket – hyrde ut lägenheter som inte fanns Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.