HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vänsterpartiet kritiska till begränsad insyn

Örebro Det nya bolag som kommunala Örebrobostäder bildar tillsammans med privatvärden Asplunds fastigheter, kommer inte ha samma insyn som Örebrobostäder.

I går beslutade kommunfullmäktige att kommunala Örebrobostäder får gå samman med privatvärden Asplunds och bilda ett nytt fastighetsbolag.

Bolaget ska bygga studentbostäder, det har Hem & Hyra tidigare berättat om.

Läs ocksåMän förfalskade intyg för att få bo kvar i studentlyorna – så olika agerade polisenExteriörbild på Öbos huvudkontor. Infällt i bilden syns två svarta silhuetter med texten "Går fri" respektive "dömd" under.

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att de under fullmäktigmötet krävde att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle gälla i det nya bolaget, men röstades ner.

Det nya fastighetsbolaget ska ägas till 49 procent av Öbo och 51 procent av Asplunds.  Det innebär att offentlighetsprincipen – som ger allmänheten rätt att ta del av bolagets handlingar – inte gäller.

– Vi välkomnar alla nya initiativ för att skapa fler bostäder i Örebro, men det får inte ske på bekostnad av demokratin. Det här betyder att våra gemensamma resurser investeras i en verksamhet som varken politiker, press eller allmänhet får någon insyn i, säger Murad Artin (V).

Läs ocksåLaura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning

Vänsterpartiet krävde att Öbo antingen skulle äga 51 procent av aktierna, eller att det skulle skrivas in i bolagsordningen att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle tillämpas i det nya bolaget.

– Lagen om offentlig upphandling är viktig för att undvika korruption i offentligt ägda bolag. Det borde gälla för all verksamhet som kommunala bolag investerar i, säger Murad Artin i pressmeddelandet.

Läs också Störande granne ledde till massflytt - hyresvärden fick benknotor i postfacket Kommunala hyresrätter kan bli bostadsrätter i Falun – "Gud förbjude att det här lyckas" Bevakningskameror: Hem & Hyras reporter jagar bilden på sig själv – lagen är snårig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.