Annons

Vänsterpartiet kritiska till begränsad insyn

Örebro Det nya bolag som kommunala Örebrobostäder bildar tillsammans med privatvärden Asplunds fastigheter, kommer inte ha samma insyn som Örebrobostäder.

I går beslutade kommunfullmäktige att kommunala Örebrobostäder får gå samman med privatvärden Asplunds och bilda ett nytt fastighetsbolag.

Bolaget ska bygga studentbostäder, det har Hem & Hyra tidigare berättat om.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att de under fullmäktigmötet krävde att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle gälla i det nya bolaget, men röstades ner.

Annons

Det nya fastighetsbolaget ska ägas till 49 procent av Öbo och 51 procent av Asplunds.  Det innebär att offentlighetsprincipen – som ger allmänheten rätt att ta del av bolagets handlingar – inte gäller.

– Vi välkomnar alla nya initiativ för att skapa fler bostäder i Örebro, men det får inte ske på bekostnad av demokratin. Det här betyder att våra gemensamma resurser investeras i en verksamhet som varken politiker, press eller allmänhet får någon insyn i, säger Murad Artin (V).

Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.

Vänsterpartiet krävde att Öbo antingen skulle äga 51 procent av aktierna, eller att det skulle skrivas in i bolagsordningen att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle tillämpas i det nya bolaget.

Annons

– Lagen om offentlig upphandling är viktig för att undvika korruption i offentligt ägda bolag. Det borde gälla för all verksamhet som kommunala bolag investerar i, säger Murad Artin i pressmeddelandet.

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.