Annons

Vänsterpartiet kritiska till begränsad insyn

Örebro Det nya bolag som kommunala Örebrobostäder bildar tillsammans med privatvärden Asplunds fastigheter, kommer inte ha samma insyn som Örebrobostäder.

I går beslutade kommunfullmäktige att kommunala Örebrobostäder får gå samman med privatvärden Asplunds och bilda ett nytt fastighetsbolag.

Bolaget ska bygga studentbostäder, det har Hem & Hyra tidigare berättat om.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vänsterpartiet skriver i ett pressmeddelande att de under fullmäktigmötet krävde att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle gälla i det nya bolaget, men röstades ner.

Annons

Det nya fastighetsbolaget ska ägas till 49 procent av Öbo och 51 procent av Asplunds.  Det innebär att offentlighetsprincipen – som ger allmänheten rätt att ta del av bolagets handlingar – inte gäller.

– Vi välkomnar alla nya initiativ för att skapa fler bostäder i Örebro, men det får inte ske på bekostnad av demokratin. Det här betyder att våra gemensamma resurser investeras i en verksamhet som varken politiker, press eller allmänhet får någon insyn i, säger Murad Artin (V).

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Vänsterpartiet krävde att Öbo antingen skulle äga 51 procent av aktierna, eller att det skulle skrivas in i bolagsordningen att offentlighetsprincipen och lagen om offentlig upphandling skulle tillämpas i det nya bolaget.

Annons

– Lagen om offentlig upphandling är viktig för att undvika korruption i offentligt ägda bolag. Det borde gälla för all verksamhet som kommunala bolag investerar i, säger Murad Artin i pressmeddelandet.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Öbo leasade ut mer trappstädning – "Det såg helt enkelt för jävligt ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.