Annons

Var femte hyresgäst har bråkat i tvättstugan

Nyheter Allt färre hyresgäster tvättar i gemensam tvättstuga. Men de som gör det bråkar lika mycket som för fem år sedan, visar Hem & Hyras undersökning.

Var femte hyresgäst har upplevt den klassiska tvättstugekonflikten, och den absolut vanligaste orsaken är oenighet om tvättiderna.  Kvarglömt ludd och tvättmedelsrester, liksom dålig städning i allmänhet skapar också många bråk.

Det visar Hem & Hyras undersökning, där 1 006 medlemmar i Hyresgästföreningen har svarat på frågor om sina tvättvanor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

69 procent använde gemensam tvättstuga. Det är en kraftig minskning jämfört med när vi ställde samma fråga år 2007, då 77 procent tvättade i tvättstuga.

Hur många som har hamnat i konflikter och orsakerna bakom har däremot legat ganska konstant genom åren.

Annons

Eleonore Lind är utbildad medlare och expert på bland annat grannfejder. Hon känner väl igen problemen som kan uppstå när den slarviga och den pedantiska, den punktliga och tidsoptimisten, alla typer av personligheter ska samsas om ett utrymme.

Läs ocksåAnmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat”Kollage med ett hyresavtal, profil av en man och en domstolsförhandling.

Hennes främsta tips är att inte ge sig på grannen som kanske har dragit över sin tvättid, utan att ta det lugnt och ställa frågor.

– Om du frågar ”Hur kommer det sig att du inte är färdig med tvätten” och gör det på ett intresserat sätt, då får du kanske en godtagbar förklaring. Du öppnar för ett samtal och kan berätta hur det påverkar dig. Det kommer man oftast mycket längre med, säger Eleonore Lind.

Annons

Fler tips hittar du i Hem & Hyras tvättstugeguide, där experterna ger råd om hur du hanterar allt från ludd till stölder och hot.

Läs ocksåInger och Ivar har bott mitt emot varandra i nästan 50 år: "Vi är som en stor familj"Inger Persson Bergvall och Ivar Södergren
Läs också Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.