Annons

Var femte kvinna har varit rädd för en granne

Nyheter 14 procent av Sveriges hyresgäster har varit rädda för en granne – och klart räddast är kvinnor. Det visar Hem & Hyras undersökning. I Grums utanför Karlstad löste man grannskräcken genom dialog.
Foto: Gry Ellebjerg

De flesta av oss har nog haft en granne vi inte är helt nöjda med – men för många övergår obehaget i fruktan.

Hem & Hyra har med hjälp av opinionsinstitutet Skop tagit reda på hur många av landets hyresgäster som någon gång varit rädda för en granne.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Resultatet är inte upplyftande. 14 procent av intervjupersonerna uppgav att de känt rädsla över en person de bott granne med – vilket skulle motsvara drygt 400 000 hyresgäster totalt.

Tydligt är också att kvinnor upplever grannrädsla i betydligt större utsträckning än män. Medan lite drygt var tionde man varit rädd för en granne är samma siffra för kvinnliga hyresgäster 18 procent.

Intressant nog är den äldsta delen av befolkningen – tillsammans med den yngsta – klart mest oberörda. Räddast är i stället hyresgäster i medelåldern, och särskilt de som bor i storstaden med många människor omkring sig.

Läs ocksåGrannens hundar retade upp hyresgäst – kan vräkas för misshandel av matte
Rädslan är både är naturlig och opraktisk, menar grannmedlaren Eleonore Lind.

Eleonore Lind är samtalsterapeut och flitigt anlitad som professionell medlare mellan grannar som hamnat på kant med varandra. Överraskande ofta är det just rädsla som ligger till grund för de konflikter som kräver experthjälp eller hamnar i rätten, berättar hon.

– Den finns ofta där i botten, men kan vara svår att nå fram till.

Rädsla är en mycket individuell känsla, framhåller hon, och vad som gör att vi blir rädda för en granne kan bero på oerhört många olika faktorer.

Annons
Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

– Det kan vara allt från tidigare erfarenheter till sinnestillståndet du befinner dig i och allt däremellan. Och såklart också att grannen faktiskt utgör ett hot.

Ett samhälle i ständig förändring, där vi bor tätare och tätare inpå varandra är en av förklaringarna till att rädsla uppstår i vardagen, berättar Eleonore Lind.

– Det som är annorlunda blir vi oftast först rädda för, tills vi lärt känna det. Det är en naturlig reaktion att bli rädd när olika beteenden krockar och man inte förstår varandra.

Blir ett hinder

Dessvärre blir själva rädslan ofta ett hinder för att åtgärda problemet som ligger bakom. När man inte längre är rädd hittar man nämligen bättre lösningar, säger Eleonore Lind.

– Jag är säker på att de flesta skulle känna sig mindre rädda om de fick hjälp att samtala med sina grannar.

Hon understryker att det är viktigt att ta rädsla på allvar men att samtidigt försöka känna efter vad den beror på – och om det finns något du kan göra åt den.

– Många lämnar rädslan obearbetad. Fokusera i första hand på lösningar i stället för att skrämma upp dig.

Annons
Rädslan i ett bostadsområde i Grums blev mycket omdebatterad förra sommaren. Nu har situationen blivit bättre – delvis via dialog.
Att prata hjälpte

Förra sommaren skrev Hem & Hyra en uppmärksammad artikelserie om ett gäng åtta- till tioåringar som spred skräck bland grannarna i Grums utanför Karlstad. Situationen hade eskalerat till den grad att många inte längre vågade släppa ut sina barn för att leka, av rädsla för att de skulle bli attackerade.

Sedan dess har polisen, kommunen och bostadsbolaget arbetat för att öka tryggheten – bland annat genom möten där hyresgästerna fått träffas.

De cirka tio personer Hem & Hyra talat med tycker alla att situationen blivit bättre.

– Det är betydligt lugnare i området. De har även gjort om lekparken under sommaren, så det har ju blivit mer aktivitet ute på så sätt, berättar en av dem.

Hyresgästerna Malin och Kajsa berättade förra året om att många inte längre vågade släppa ut sina barn för att leka.

Blir du störd av din granne? Här kan du läsa mer om hur man ska hantera situationen.

Fakta: Ur undersökningen
  • 14 procent har någon gång varit rädda för en granne.
  • 18 procent av kvinnorna har varit rädda för en granne.
  • 11 procent av männen har varit rädda för en granne.

 

  • I åldersgruppen 29 år eller yngre har 7 procent varit rädda för en granne.
  • I åldersgruppen 30-44 år har 18 procent varit rädda för en granne.
  • I åldersgruppen 45-54 år har 22 procent varit rädda för en granne.
  • I åldersgruppen 55-69 år har 16 procent varit rädda för en granne.
  • I åldersgruppen 70 år eller äldre har 7 procent varit rädda för en granne.

Totalt deltog 1 000 hyresgäster i intervjuerna.

Fakta: Rädd? Hit ska du ringa

Värden:

  • När grannen bryter mot hyresavtalet.

Störningsjouren:

  • Under pågående störning.
  • När du behöver hjälp att medla.
  • När du upplever otrygghet i hemmet.

Polisen:

  • Vid hot om eller under pågående våld.

Sociala myndigheter:

  • När du misstänker att barn far illa.
  • Om grannen har psykiska eller sociala problem och behöver hjälp.
Läs också Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Trängde sig in hos grannkvinnan – togs i kragen och blev utkastad Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.