Annons

Varbergs Bostad prisbelönt för ungdomsarbete

Varberg ​​Varbergs Bostad har tilldelats Sabos sociala bopris som i år delas ut för första gången. Bolaget får utmärkelsen för sitt arbete med barn och ungdomar i Håsten-området.
– Varbergs Bostad har under ett antal år målmedvetet och metodiskt arbetat för att skapa goda villkor för barn och ungdomar och en mötesplats har skapats för alla åldrar men med särskilt fokus på barn och unga, heter det bland annat i juryns motivering.
För några år sedan stämplades Håsten som ett otryggt problemområde och drogs med dåligt rykte. Något som både bostadsbolaget och många av områdets hyresgäster ville försöka ändra på.
År 2007 inleddes därför projekt Håsten Visionen tillsammans med skolan, kommunen och ABF. Den första åtgärden blev att ta reda på vad områdets invånare själva ville, vilket skedde genom intervjuer och workshops.
Det här förarbetet visade att vad Håsten saknade var en naturlig mötesplats. De unga i området efterlyste en rad aktiviteter och många tyckte också att torget i Håsten kändes tomt och öde. Så varför inte ha en torgmarknad där?
Nu gick arbetet in i en ny fas och Varbergs Bostad anställde tillsammans med Medborgarskolan två projektledare för att försöka förverkliga de idéer som kommit fram under kartläggningen. En förening bildades och Mötesplats 302, en samlingsplats med lokaler för olika verksamheter, kunde öppna.
Aktiviteterna på Mötesplats 302 utgår från de ungas egna önskemål och det kostar inget att delta. Hittills har man bland annat ordnat gitarrkurser, street dance, innebandy och läxläsning. Föreningen har också tagit emot en rad ungdomar som praktikanter och erbjuder sommarjobb till unga i området.
I Håsten bor omkring 2 200 människor varav cirka 600 är barn och ungdomar.
 

Annons
Fakta: Då kan värden säga upp kontraktet

Hedersomnämnanden20 bostadsföretag runt om i landet deltog i Sabos bopristävling. Utöver vinnaren Varbergs Bostad har tävlingsjuryn valt att göra ett antal hedersomnämnanden. De går till Bostads AB Mimer, Botkyrkabyggen, Gavlegårdarna. Hyresbostäder i Norrköping AB, MKB Fastighets AB samt Tyresö  Bostäder AB.Juryn har bestått av: Lars Birwe, ordförande i Sabos styrelse, Nabila Alfakir, Rädda Barnen, Gunnar Blomé lärare och doktorand vid Malmö högskola och KTH, Jenny Pelling, projektledare Hyresgästföreningen samt Ulrika Sax, boendeforskare hos Sabo.Sabo är de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny hyra för 5 500 hushåll i Varberg – högst höjning i Halland "Mamma, jag vill inte bo granne med han" - så hanterar du barnens oro för grannen Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Tvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år Dragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.