Annons

Varbergshyror förhandlas

Varberg I dag startar förhandlingar om nya hyror för 2 200 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Varberg. Fastighetsägarna hoppas på hyreshöjning från och med årsskiftet.

De privata hyresvärdarna förhandlar genom sin branschorganisation Fastighetsägarna GFR, som i dag möter Hyresgästföreningen för att diskutera nästa års hyror. Bland annat ingår Derome Förvaltning, Varbergs största privata hyresvärd med drygt 900 lägenheter i kommunen.

Fastighetsägarna yrkar på skiftande hyreshöjningar beroende på vilka fastigheter det gäller, men enligt Hyresgästföreningen landar kraven på i genomsnitt 0,8 procent över hela beståndet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är dock ingen siffra som Fastighetsägarnas förhandlare Madeleine Johansson vill bekräfta. Däremot hoppas hon på en uppgörelse före årsskiftet, så att eventuella nya hyror kan börja gälla från och med 1 januari.

– Varken hyresgäster eller fastighetsägare mår bra av retroaktivitet. Men vi kommer inte till skott på vilka nivåer som helst. Man får helt enkelt avvakta förhandlingarna och se var de leder, säger Madeleine Johansson.

Annons

Hyresförhandlingarna i Varberg har varit tuffa de senaste åren, både på den privata och den allmännyttiga sidan. Men Marcus Atterstam, förhandlare på Hyresgästföreningen, är trots allt hoppfull inför årets förhandlingsomgång.

Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

– Än är parterna långt ifrån överens. Men förutsättningarna för att vi når en lösning är goda, säger han.

Senaste hyresuppgörelsen för privata hyresvärdar i Varberg blev klar i mars i år.

Annons

LÄS MER:
Hur mycket vill din värd höja hyran? Se Hem & Hyras uppdaterade lista över hyreskraven i Halland.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Här hittar du en lista över hyresuppgörelser som redan är klara i Halland för 2016.

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.