HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Varbergsvärd tvingas fixa fel

Varberg Det fuktskadade badrumsfönstret måste fixas, liksom bänkskivan i köket och den trasiga strömbrytaren i sovrummet. Annars hotar vite om 10 000 kronor för en Varbergsvärd.
Badrumsfönster med schampoflaskor.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ett badrumsfönster ska klara att man ställer schampoflaskor i det, menar hyresnämnden.

Som hyresgäst har du rätt att få hjälp med brister som påverkar om du kan använda din bostad som det är tänkt.

Men en hyresgäst i Varberg lyckades inte få gehör hos sin värd, trots problem med bland annat fuktskador, ett trasigt kylskåp och en riskabel strömbrytare. Värden ansåg att skadorna hade orsakats av hyresgästen själv.

Läs ocksåTorbjörns hem en mögelhärd i två år – värden vägrade åtgärda läckanTorbjörn Larsson upptäckte den omfattande fuktskadan bakom skrivbordet i sonens rum för drygt två år sedan.

Därför hamnade frågan i rättssalen. Hyresnämnden konstaterar att köksbänken mycket riktigt är fuktskadad, med risk för mögel. Även badrumsfönstret har tydliga tecken på fuktskador.

Enligt värden beror fönsterskadorna på att hyresgästen ställer schampoflaskor där. Men det argumentet duger inte, enligt hyresnämnden – ett badrumsfönster med rätt fuktskydd ska klara sådant.

Annons

Fönsterskadan har dessutom varit känd i över ett år, utan att fastighetsägaren gjort något åt den. I höstas krävde kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd att hyresvärden skulle förhindra fuktskador på just detta fönster. Kravet var kopplat till hot om vite på 5 000 kronor.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

Hyresgästen har också en farlig strömbrytare i sovrummet, konstaterar hyresnämnden. Delar av plasthöljet saknas, och därmed ökar risken för få en stöt när man tänder eller släcker.

Därför kräver hyresnämnden att Varbergsvärden ska åtgärda badrumsfönstret, samt köksbänken och den trasiga strömbrytaren. För att slippa betala vite om 10 000 kronor ska fastighetsägaren åtgärda problemen inom några veckor.

Men hyresgästen får inte igenom alla sina önskemål. Hyresnämnden tycker att skadorna på köksluckor och -socklar mest handlar om utseende. Det är inget som påverkar hur lägenheten används, ur ett juridiskt perspektiv. Värden slipper därför krav på att åtgärda detta.

Annons
Läs ocksåKvinna anklagar grannar för att störa henne – blir själv anklagad för hotbrev

Detsamma gäller en fuktskadad fönsterbräda, där hyresnämnden bedömer att skadan är gammal och inte påverkar brädans funktion.

Värden har påbörjat arbetet med att åtgärda badrumsfönstret. Hyresgästen har också fått ett annat kylskåp.

Läs också Hyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!” Nordanvinden blåser rakt in – hyresvärden gör ingenting

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.