HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd backar från vräkning

Bromma Först krävde värden 200 000 kronor i obetald hyra, sedan blev hyresgästen vräkt. Men i ett beslut i Solna tingsrätt drar nu fastighetsägaren tillbaks alla krav och låter hyresgästen bo kvar.
Foto: Roger Rosenlund
Hålet mellan över- och nedervåning måste nu sättas igen av värden på grund av brandfara.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om de många turerna i ärendet. Flera kommunala nämnder, polis och domstolar har varit inblandade.

Enligt kvinnan började allt när hon köpte ett svart kontrakt av en privat hyresvärd i Bromma. Lägenheten var i två plan men hyresgästen kunde inte använda vindsdelen, det var för kallt att bo där.

Läs ocksåBrandmän gör hembesök i hyresområden

Därför vägrade hon betala hyra för den delen vilket efter några år ledde till att hyresvärden krävde henne på 200 000 kronor och sa upp hennes kontrakt. Här börjar konflikterna eskalera rejält i anmälningar till hyresnämnd och polis. Inspektioner av lägenheten görs också vilket leder till att brandskyddet döms ut. Det övre planet är inte att anses som ett bostadsutrymme.

Uppsägningen prövades först i hyresnämnden där fastighetsägaren fick rätt och kunde säga upp kvinnans kontrakt. Men beslutet överklagades och ändrades av hovrätten till fördel för hyresgästen.

Därefter gick Hyresgästföreningen vidare och kräver att trappen mellan våningsplanen tas bort och att hålet sätts igen permanent eftersom det dels utgör en brandfara och dels att det rasar kall luft ner till bottenplanet.

Läs ocksåFlyttade ut 2004 – blir av med kontraktet

Om inte det åtgärdades krävde Torbjörn Larsson, kvinnans juridiska ombud på hyresgästföreningen, att värden skulle betala vite om 400 000 kronor.

Det ärendet är tillbakadraget efter en överenskommelse mellan parterna i Solna tingsrätt. En överenskommelse som innebar många fördelar för hyresgästen.

  1. Hyresskulden stryks i sin helhet och övervåningen, ”kontoret”, belastar inte hyresgästen.
  2. Hyresgästen får bo kvar i lägenheten.
  3. Trappan till övervåningen tas bort och hålet sätts igen enligt brandsäkerhetsbestämmelser.
  4. Parterna ska stå för sina egna rättegångskostnader.
  5. Hyresgästen ska dra tillbaka sina anmälningar hos myndigheter.

Hyresgästen själv kommenterade tidigare alla turer som varit så här:

– Mitt råd till alla som vill köpa hyreskontrakt – gör det inte. Det finns inga seriösa fastighetsägare som säljer kontrakt. Man hamnar i en ond cirkel och man sitter fast hos värden.

Läs också Maxtak för hyresgäster föreslås i Norrköping Ny strategi: MKB i Malmö ska jaga svartuthyrare Fängelsestraff för den som köper hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.