HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd får betala tillbaka överhyra – påstådd uppgörelse avfärdades

Eskilstuna Bolaget hänvisade till en överenskommelse som inte fanns. Åtminstone inte på papper. Nu har hyresgästen fått tillbaka de 18 500 kronorna som han betalade i överhyra.
Foto: Kristina Wahlgren

Det handlar om en man som under drygt ett års tid betalade för hög hyra för sin lägenhet i Eskilstuna. I stället för den förhandlade hyran på 4 200 kronor fick han betala 5 600 kronor.

När mannen upptäckte det krävde han att få pengarna tillbaka, drygt 18 500 kronor. Bolaget vägrade att gå med på det vilket fick mannen att, med hjälp av Hyresgästföreningen, ta saken till hyresnämnden.

Läs ocksåAkut bostadsbrist nu i hela Södermanland

Där förklarade bolagets representanter att de hade en överenskommelse med en före detta anställd på Hyresgästföreningen. Denne hade enligt bolaget gett klartecken för en högre hyra än den förhandlade, eftersom lägenheten hade rustats strax innan den nya hyresgästen flyttade in.

Men hyresvärden kunde inte styrka överenskommelsen. Bolaget hävdade att man hade sökt den före detta anställde, men inte lyckats nå honom. Hyresvärden hänvisade också till att man hade en mejlväxling som bekräftade uppgörelsen. Men några mejl kunde man inte visa för domstolen.

Den före detta anställde hördes aldrig i hyresnämnden eftersom bostadsbolaget inte hade begärt det.

Läs också"Gläds åt standardhöjningen"

– Men jag tvivlar på att han skulle ha bekräftat deras version, säger Carl Henrik Lindmark, processjurist vid Hyresgästföreningen och den som företrädde hyresgästen.

Förhandlingen i hyresnämnden resulterade i en total seger för hans klient. Mannen får tillbaka de 18 500 kronorna, plus ränta, eftersom en regelrätt förhandling om hyreshöjningen inte hade ägt rum. En förhandlingsöverenskommelse ska fästas på papper och vara underskriven av båda parterna, enligt hyresförhandlingslagen. Det hade inte skett i det här fallet, konstaterar domstolen.

Läs också Hyresgäst vägrade hyreshöjningar i 13 år - nu kommer smällen Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem” Parkett och dörr 52 000 kronor dyrare när hyresgästen vägrade betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.