HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Värd måste fixa ventilation i badrum

Halmstad Hyresgäster har vänt sig till hyresnämnden på grund av ett antal brister i deras lägenhet. I badrummet saknas ventilation helt. Nu döms världen till att sätta dit en fungerande ventilation.
Foto: Gry Ellebjerg

Hyresgästerna hyr fyra rum och kök av en privat hyresvärd i Halmstad. De har anmält följande brister i sitt boende:

svartmögel i badrumsfönster,
trasig duschkabin,
trasig strömbrytare,
ventilation i badrummet saknas,
trasigt uttag till taklampa i sovrum och trasig strömbrytare i samma rum,
fönstret i klädkammaren saknar fodertätning,
karm till ytterdörr har svällt upp och gör dörren svår att öppna,
fuktskador på parkettgolv och
trasig luftvärmepump.

Läs ocksåOtäck lukt tvingar Marina och dottern att fly hemmet: "Vi har sovit i tvättstugan"En kvinna i övre 50-årsåldern i förgrunden och en yngre kvinna i bakgrunden. Bilden är tagen i ett kök.

Värden påstår att han försökt att nå hyresgästerna för att lösa bristerna men att de varit svåra att nå. Hyresgästerna anser att värdens påstående är felaktig och menar att både de och Hyresgästföreningen har påtalat bristerna utan framgång. Därför har parterna nu gjort upp i hyresnämnden.

Då hyresvärden har lovat att han senaste den 2 april ska åtgärda svartmögel i badrumsfönster, duschkabinen, strömbrytaren, taklampan i sovrummet samt fönstret i klädkammaren, utgår hyresnämnden från att värden håller sitt ord och beslutar därför inte om föreläggande gällande dessa brister.

Annons

Fläckarna på parkettgolvet kommer från en gammal skada enligt hyresvärden som är åtgärdad. Hyresnämnden anser inte att två fuktfläktar utgör ett hinder och men i boendet.

Läs också130 000 kronor för 17 katters klös och kissTre sammansatta bilder visar på lägenhetens dåliga skick.

De anser heller inte att hyresgästerna åberopat någon utredning som kan stödja deras påstående om att lägenheten inte är tillräckligt varm. Därför avslås åtgärdsföreläggande om värme.

Däremot får hyresvärden åtgärda ventilationen i badrummet. Värden poängterar att det saknades ventilation när han köpte fastigheten. Han hävdar dock att han haft för avsikt att åtgärda ventilationen vid hans planerade ombyggnad. Det argumentet räckte inte för hyresnämnden. De anser att om ett badrum saknar ventilation finns stor risk för fuktskador och mögel, vilket i sin tur kan leda till hälsoproblem. Därför åläggs hyresvärden att åtgärda detta.

Annons

Domen har inte överklagats till Svea hovrätt.

Läs ocksåTrots tusenlappar i sänkt hyra: "Vi vill bara härifrån"En medelålders man sitter i en soffa i ett vardagsrum.
Läs också Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund Gav upp: Mystiskt ljud fick familjen Nilsson att fly

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.