Annons

Värd mörkade svartuthyrning – Genevieve nekades uppehållstillstånd

Stockholm Migrationsverket krävde bevis på att förstahandshyresgästen hade tillstånd att hyra ut – då avslöjades svartuthyrningen. Det fick dramatiska konsekvenser för Jeff Östberg och hans amerikanska flickvän Genevieve Lacroix.
Jeff och Genevieve fick flytta till Härnösand för att uppfylla Migrationsverkets krav på kontrakt.
Foto: Privat
”Jag är glad och lättad över att kunna stanna här nu,” säger Genevieve som tillsammans med Jeff flyttade till Härnösand för att uppfylla Migrationsverkets krav på hyreskontrakt.

Svartuthyrningen blev ett hårt slag för Jeff Östberg och Genevieve Lacroix. Att förstahandshyresgästen inte fått godkänt av värden att hyra ut i andra hand gjorde framtiden oviss för paret. Det innebar inte bara att de hyrde osäkert utan också att Genevieve från USA fick problem med sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

Migrationsverket sa att de inte kunde godkänna uppehållstillståndet när Jeff hyrde svart, även om han varit ovetande om det. Myndigheten menade också att lägenheten i Hässelby på 23 kvadrat var för liten, berättar Jeff.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Krav på ordnad försörjning och bostad

Migrationsverket krävde vid ansökan om uppehållstillstånd att både hyresvärden Hässelbyhem och förstahandshyresgästen skickade in kopia på Jeffs andrahandskontrakt. Det var då förstahandshyresgästen förklarade för Jeff att han inte hade fått godkänt att hyra ut i andra hand.

Förutom att uthyrningen i Hässelby inte var godkänd av värden fick Jeff veta att han hade betalat överhyra – drygt 37 800 kronor för mycket i andrahandshyra. Men det var pengar som han kunde kräva tillbaka genom att gå till hyresnämnden.

Med Migrationsverket var det mer komplicerat.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

– Vi skickade in det vi hade. Men Migrationsverket var hårda, säger Jeff.

Migrationsverket bekräftar att de ställer krav på att partnern till den som söker uppehållstillstånd har ordnad försörjning och bostad under minst ett år framöver.

Annons

Myndigheten skriver i sitt beslut att de ansåg att Jeff inte uppfyllde kraven eftersom uthyrningen inte var godkänd av hyresvärden. Eftersom han inte ansågs ha en godkänd bostad kunde Migrationsverket inte räkna ut hans boendekostnad och genom det ansågs han inte heller uppfylla försörjningskravet.

Läs ocksåNya siffror: 166 000 i Storstockholm hyr dyrt och osäkert – Vladimir: ”Oron hänger alltid över en”Osäker andrahandsmarknad i Stockholm

Genevieve kunde därför inte få uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning. Eftersom hon och Jeff inte är gifta betraktas de inte heller som en kärnfamilj av Migrationsverket. Ansökan om uppehållstillstånd avslogs.

– Migrationsverket har en kravlista som de betar av – uppfyller man inte kraven blir det inget uppehållstillstånd, säger Jeff.

Åkte mellan Sverige och USA

Följande månader fick de åka fram och tillbaka mellan Sverige och USA. Det blev dyrt och påfrestande. De behövde hitta ett nytt boende för att kunna visa för Migrationsverket att de löst situationen.

– Jag ville egentligen inte flytta. Men att försöka hitta något i Stockholm var omöjligt, säger Jeff.

Han såg ingen annan lösning än att lämna Stockholm för att kunna uppfylla Migrationsverkets krav. Genom en bekant till sin pappa hittade han till slut en lägenhet i Härnösand i andra hand där värden godkänt uthyrningen. Hyran var nästan lika hög som för lägenheten i Hässelby men bostaden nästan fyra gånger så stor.

Jeff och Genevieve fick veta att hyreskontraktet var godkänt. Migrationsverkets krav var uppfyllda.

Annons

Ändå tog det lång tid att få besked om uppehållstillståndet. Det var svårt att få tag i den som var ansvarig för deras ärende på Migrationsverket, berättar Jeff.

Först ett år senare fick Genevieve rätt att stanna i Sverige och kunde flytta ihop med Jeff i Härnösand.

– Jag är glad och lättad över att kunna stanna här nu, säger hon.

Även om Jeff hade tröttnat på andrahandsmarknaden i Stockholm tycker han att det var tråkigt att känna sig tvungen att flytta efter 12 år.

– Jag är glad att få bo tillsammans med tjejen men trist att man bara måste dra. Jag saknar utelivet och mina polare och hade börjat känna mig hemma i Stockholm.

Fakta: Migrationsverkets krav på bostad
  • Enligt Migrationsverket får uppehållstillstånd endast beviljas om partnern till den som söker uppehållstillstånd kan försörja sig och den som söker uppehållstillstånd, samt har en bostad av tillräcklig storlek och standard för båda.
  • En bostad för två vuxna ska ha minst ett rum och kök eller kokvrå, skriver Migrationsverket.
  • Kravet på en bostad av tillräcklig storlek och standard är uppfyllt om anknytningspersonen senast då den sökande anländer till Sverige har en bostad som han eller hon äger, hyr i första eller andra hand eller innehar med bostadsrätt.
  • Partnern i Sverige ska skriftligen styrka sin bostadssituation, till exempel genom ett hyresavtal eller ett intyg från en fastighetsägare, hyresvärd, eller bostadsförmedling om ett kommande avtal. Om bostaden hyrs i andra hand, ska uthyrningen vara godkänd av hyresvärd, bostadsrättsförening eller hyresnämnd.
  • Bostaden ska ha en skälig standard och vara av lämplig storlek för det antal personer som ska bo i den. En bostad för två vuxna utan barn ska ha minst ett rum och kök eller kokvrå. Om barn ska bo i bostaden ska den ha flera rum. Två minderåriga barn kan dela sovrum.
  • Bostadskravet ska anses vara uppfyllt om anknytningspersonen vid prövningstillfället antingen har en bostad av tillräcklig storlek och standard under minst ett år framöver, eller om det verkar sannolikt att boende kommer vara ordnat åtminstone ett år framöver, skriver Migrationsverket.

Källa: Migrationsverket

Läs också Andrahandshyrorna skenar trots pandemin – Moa letar akut bostad: "Brutal situation" Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.