Annons

Ensamstående mamma nekas kontrakt

Falkenberg Lägenhetsinnehavaren vill hyra ut sin nyköpta bostad i andra hand. Men den tilltänkta hyresgästen, en ensamstående mamma, nekas kontrakt.

När lägenheten i centrala Falkenberg såldes var den för bra för att säga nej till. Redan från början stod det klart att köparna inte skulle använda bostaden med en gång. De nya ägarna vill tillfälligt hyra ut lägenheten till en ensamstående mamma som är i behov av en bostad.

Efter att föreningens representant träffat kvinnan nekas hon kontrakt. Bostadsrättsföreningen hänvisar till föreningens riktlinjer och lagar. Detta trots att lägenhetsinnehavarna har informerats om att andrahandsuthyrning förekommer i föreningen.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Ägarna till lägenheten uppger att föreningen i stället har föreslagit att bostaden ska säljas. Enligt ägarna har även medlemmar ur styrelsen ställt sig frågande till att parets son skulle få tillbringa en semestervecka i den annars tomma lägenheten.

Nu är det upp till hyresnämnden att avgöra om bostadsrättsföreningen har rätt att sätta stopp för den tilltänkta andrahandsuthyrningen eller inte.

Annons
Fakta: Uthyrning av bostadsrätt

Ägaren till en bostadsrätt har rätt att hyra ut sin bostad om föreningen går med på det eller hyresnämnden lämnar tillstånd till andrahandsupplåtelsen.

Reglerna om andrahandsuthyrning i liknar hyreslagens motsvarande regler, men en skillnad är att bostadsrättshavare inte behöver ha ”beaktansvärda skäl”. I stället räcker det att han eller hon har ”skäl” att upplåta i andra hand. Reglerna i bostadsrättslagen är alltså generösare än motsvarande regler i hyreslagen.

Källa: Hyresnämnden

Läs också Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Ministern pressas om problem för BRF-hyresgäster: ”Djupt problematiskt” Hyr du av BRF? Tänk på det här: ”Behöver ifrågasätta” Föreningen som tvingar bort hyresgäster – kamerabilder blev till anklagelser: "Nedbrytande" Monica tvingades acceptera 700 000 för att flytta - BRF-värd blev mardröm: "Orkade inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.