HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd satsar på avslöja hyresfuskare

Gotland De senaste två åren har 25 felaktiga uthyrningar kunnat avslöjas på Gotland. Nu ska Gotlandshem anställa en utredare med målet att avslöja ännu fler hyresfuskare.
Foto: Jenny Knutsson
Gotlandshem satsar på att avslöja fler oriktiga uthyrningar.

Kommunägda Gotlandshem är Gotlands största hyresvärd med cirka 4 500 lägenheter och efterfrågan på bostäder är stor, särskilt i Visby. Men en hel del av bostäderna går inte till rätt hyresgäster, visar bolagets utredningar.

— Vi har jobbat mer aktivt de senaste två åren mot oriktiga hyresförhållanden. 2017 kunde vi friställa tio lägenheter och hittills i år handlar det om femton lägenheter, säger Elisabeth Kalkhäll, vd på Gotlandshem.

Läs ocksåBarnens spadtag startade Bläckfisken

Merparten av det hyresfusk som avslöjats hittills består av olovliga andrahandsuthyrningar, att hyresgästen hyrt ut bostaden utan värdens tillåtelse. Men det handlar också om hyresgäster som inte kan anses ha ett behov av lägenheten.

— Man kan bara bo i en hyreslägenhet om man har behov av en bostad. Det gör man inte om man samtidigt bor i en villa eller bostadsrätt. Vi vill inte att man använder våra lägenheter som en sommarbostad, förklarar Elisabeth Kalkhäll.

Enligt Gotlandshem finns det troligen ett stort mörkertal kring olovliga uthyrningar och att mer insatser kan göras. Från årsskiftet ska därför en utredare anställas som på halvtid ska jobba med att avslöja hyresfuskare.

Läs ocksåMinskad kö till nya Visbybostäder

— Vi vet inte hur stort problemet är men vi tror att vi kommer kunna få fram ett 40-tal lägenheter per år. Jämför man med vad det kostar i att ta fram genom nyproduktion så är det värt den här insatsen, säger Elisabeth Kalkhäll.

När ni skärper kontrollerna, ser du inte en risk för kritik från de boende?

— Jag hoppas att man ska se det positivt. Vi har en tuff bostadsmarknad på Gotland och då är det viktigt att det är rätt hyresgäster som bor i lägenheterna.

Läs ocksåHär ska det byggas på landet

 

Läs också Svårt att få studentbostad i Visby Rätt hyra införs hos Gotlandshem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.