Annons

Värd ville förbjuda hyresgäst att ha katt

Kävlinge Kraftiga allergiska reaktioner bland övriga hyresgäster. Det ansåg värden vara tillräckliga skäl för att hyresgästen skulle göra sig av med sina katter.
Foto: Gry Berglind
Foto: Gry Berglind

En hyresgäst i Kävlinge hade tagit hand om två katter som enbart vistades inomhus i hennes lägenhet.

Värden ansåg att sedan katterna flyttat in hos kvinnan hade de övriga hyresgästerna drabbats av kraftiga allergiska reaktioner. Därför påpekade värden det olämpliga i att ha husdjur i lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan hävdade sin rätt att ha katterna i bostaden och vägrade gå med på värdens krav.

Det resulterade i att värden gjorde en anmälan till hyresnämnden och bad om medling mellan parterna.

Annons

Hyresgästens ombud Lillemor Nordhöj, jurist vid Hyresgästföreningen, menar att det inte finns någon poäng för hyresgästen att vara med på ett medlingsmöte.

Läs ocksåRiskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via AirbnbAirbnb och pengar.

− Det finns inte något villkor i hyresavtalet som förbjuder husdjur och huset är inte ett så kallat allergihus. Det finns heller inga uppgifter som visar på vilket sätt de andra hyresgästernas hälsa har påverkats.

− Vi vet också att andra hyresgäster haft kaniner och att det inte har ansetts vara olämpligt. Vi såg inga skäl till att delta i en medling. Det fanns helt enkelt inget att medla om.

Hyresvärden valde att återkalla ärendet och enligt hyresgästens ombud bor katterna kvar.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.