Annons

Värdar fuskar med grovsoporna

Norrköping Flera hyresvärdar i Norrköpings kommun har infört stopp mot grovsopor. Trots att det bryter mot kommunens regler och att hyresgästen betalar för hämtningen via hyran.
Foto: Jakob Kindesjö
,

På Eskilsvägen i Skärblacka har hyresvärden KSST tagit bort möjligheten för hyresgäster att lämna både grovsopor och saker till återvinning.  
– Jag tycker det är bedrövligt. Det är inte lätt att ordna det här själv när man är gammal och har rollator, säger hyresgästen Inger Nilsson.

Enligt de lappar som hyresvärden har satt upp anser bolaget att hanteringen är för dyr och att det är för svårt att hålla soprummet fräscht. Men att vägra ta hand om avfallet är inte tillåtet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Fastighetsägaren har en skyldighet att ta hand om allt hushållsavfall och där ingår grovsopor, säger Maria Larsson, ansvarig för kommunens avfallsdrift.

Som grovsopor räknas allt avfall som normalt uppkommer i ett hushåll, men som inte rymms i den vanliga soptunnan.

Annons

– Det kan handla om en soffa, matta eller en cykel. Även julgranen räknas som grovavfall, förklarar Maria Larsson.

Läs ocksåDärför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”رجل يقف داخل غرفة البيئة

Hyresgästföreningen i Norrköping har märkt av att flera hyresvärdar i kommunen börjat sätta stopp för grovsopor. Detta efter att kommunen införde nya regler förra året som förbjuder fastighetsägaren att själv transportera bort avfallet. Nu måste kommunens entreprenör användas. Samtidigt betalar hyresgästerna för att soporna tas omhand.

– Det här ingår i hyran, punkt slut, säger Claes Rydgren, förhandlare på Hyresgästföreningen. 

Men hyresvärden KSST berättar nu att de har tänkt om.

Annons
Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

– Jag visste inte om att man inte fick göra så här. Det här var en följd av att hyresgäster hade klagat på att det var så äckligt i soprummet, säger vd Anna-Lena von Essen.

Ska dina hyresgäster kunna slänga grovsopor igen?
– Ja, jag måste lösa det här på något sätt. Det blir inte i soprummet igen, utan det blir troligen särskilda hämtningsdatum, säger hon.

Fakta: Lämna grovsopor

Om du bor i lägenhet ska du kunna lämna grovavfall i eller nära byggnaden. Hör med din fastighetsägare vad som gäller. Tänk på att kläder och skor, bygg- och rivningsavfall inte räknas som grovavfall. Exempel på grovavfall är: möbler, cyklar, bandyklubbor, diskställ, mattor, sittdynor, klotgrill eller gunghäst.

Källa: Norrköpings kommun.

Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Yonas plockar upp efter andra - fick huvudroll i dokumentärfilm Hon ser vad du slänger i soporna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.