Annons

Värdarna i Västmanland om att hyra ut till bidragstagare

Västmanland Fem av åtta kommunala värdar i Västmanland säger i dag ja till hyresgäster med försörjningsstöd. Det visar Hem & Hyras kartläggning. Se här under hur länets företag svarat.

I en stor undersökning har Hem & Hyra frågat landets samtliga 299 kommunala bostadsbolag och 32 av de största privata uthyrarna om deras uthyrningsregler.

Tendensen är att regelverket håller på att luckras upp, så att det blir lättare att få bostad för personer som inte har fast jobb.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Vid en motsvarande undersökning 2012 sade 27 procent av kommunbolagen i Sverige exempelvis tvärt nej till att ta emot hyresgäster som lever på försörjningsstöd (tidigare kallat socialbidrag).

I år hade den andelen sjunkit till 23 procent och flera håller på att se över sina regler.

Bland de 109 företagen som svarat inom Hyresgästföreningens Region Mitt och Aros-Gävle, där Västmanland ingår, säger 74 procent av kommunbolagen ja till hyresgäster med försörjningsstöd. 23 procent säger nej medan 3 procent säger att det beror på omständigheterna.

Läs ocksåMånga värdar i Småland kräver borgensman vid skuld

Mimer i Västerås tillhör de bolag som nyligen ändrat sina regler för uthyrning som en anpassning till den förändrade bostads- och arbetsmarknaden.

Annons

Bolaget accepterar i dag att hyran betalas med exempelvis a-kassa, försörjningsstöd, etableringsersättning eller barnbidrag.

– Vi vill ha balans mellan affärsmässighet och samhällsansvar, skriver Anette Jansson, Mimers kundcenterchef, i en kommentar.

Läs ocksåWillhem ger fler chansen att få hyra

De kommunala värdar i Västmanland som säger nej till hyresgäster som lever på försörjningsstöd är Arbogabostäder, Hallstahem och Kungsörs Fastighets AB.

Generellt handlar det om att vi vill att hyresgästen ska ha betalningsförmåga även inom en viss framtid. Dels för vår egen skull, dels för hyresgästens, säger Mats Åkerlund, Kungsörsföretagets vd.

Han gör jämförelsen med en bank som lånar ut pengar till en person som vill köpa ett hus som han egentligen inte har råd med.

Är det att hjälpa eller stjälpa?

Annons

Kungsörs Fastighets håller dock precis på med en översyn av sina uthyrningsregler och enligt Mats Åkerlund kan det bli en förändring när det gäller inställningen till försörjningsstöd.

Tills vidare får personer som inte anses kvalificerade för att hyra bostad på egen hand söka stöd hos socíaltjänsten.

De privata värdarna har inte samma samhällsansvar som de kommunala bolagen och är inte heller lika pigga på att ta emot hyresgäster som lever på försörjningsstöd.

68 procent av privatvärdarna inom region Mitt och Aros-Gävle som svarat på frågorna säger blankt nej till försörjningsstöd som enda ersättning. 22 procent svarar dock att de kan tänka sig det under vissa förutsättningar medan 10 procent säger ja.

Fakta: Uthyrningskrav Västmanland
Företag Inkomstkrav Försörjningsstöd
Arbogabostäder Rimlighetsbedömning Nej
Balder/Din Bostad Tre gånger hyran Nej
Byggnadsfirman Lund Relation till hyran Individuell bedömning
Hallstahem Rimlighetsbedömning Nej
Ikano Bostad 2-4 ggr årshyran Nej
Kungsörs Fastighets AB Nej Nej
Köpings Bostads AB Tre gånger hyran Ja
Mimer, Västerås Nej Ja
Rikshem 3,5 ggr hyran Nej
Salabostäder 99 480 kr (CSN) Ja
Skinnskattebergs kommun Nej Ja
Surahammarshus Tre gånger hyran Ja, vid borgen
Willhem Rimlighetsbedömning Helhetsbedömning
Läs också Så bedöms skulder i Blekinge Värdarnas syn på skulder - län för län Så bedöms skulder i Örebro län

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.