Annons

Värden skyldig 184 000 – elen avstängd

Åre Elbolaget Eon har klippt strömmen i hyreshusen i Anundgård. För tredje gången. Ägaren Aros Energideklarationer har återigen slarvat med räkningarna. Men inte enligt dem själva.

I måndags stängdes strömmen av för fastigheterna i Anundgård utanför Liden där Benny och hans döttrar bor. För tredje gången på mindre än ett år. Senast var i mars då snön ännu låg djup. Efter en veckas avbrott förbarmade sig elbolaget över dem och kopplade på strömmen till Bennys hus. Då var värden skyldig Eon drygt 125 671 kronor.

– Den historien slutade med att de till slut betalade oss efter ytterligare en vecka, säger Jakob Holmström på Eons presstjänst.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Men sedan dess tycks det inte ha trillat in några pengar medan mätarna tickat på. I måndags var det klippt igen.

– Vi har stängt av elen till ett femtontal av företagets fastigheter. Vi har mailat upprepade gånger, ringt, skickat brev och gjort allt vi kunnat för att få kontakt med dem. Till slut finns det inget annat alternativ än att stänga av dem. Nu har de tydligen bytt elleverantör till Vattenfall, men det är ändå vi som står för elnätet och då måste de betala det de är skyldiga oss.

Skulden uppgår till cirka 184 000 kronor denna gång.

Läs ocksåElbolag döms för oseriös telefonförsäljning - Gunnila Rooth, 82: "Fantastiskt!"Gunnila Rooth blev lurad av telefonförsäljare

Men skulden anser Maria Itskovskaya, vd för Aros Energideklarationer AB, vara den omvända. Det är Eon som är skyldiga dem pengar.

Annons

Hon svarar inte i telefon, men skriver i ett mail:

” Tyvärr har vi en konflikt med eon. Vi har betalat in en stor summa för mycket, ca 250 000 kronor. Eon envisas och vill ha mycket stora depositioner på varenda anläggning som finns. Trots att det är Vattenfall som levererar strömmen och energiförbrukningen är mycket låg. Vi har krävt Eon på återbetalning och där är vi.”

Läs ocksåEtt samtal räckte, sen damp oväntad räkning ner hos Gunnila 82 - kritik mot elbolagen skenarGunnila Rooth blev lurad av telefonförsäljare

Ord står alltså mot ord.

Men den här gången kommer inte Benny och hans familj lika mycket i kläm som tidigare.

– Genom att prata med killarna som var här så lyckades jag i alla fall få dem att låta bli elen i mitt hus, men de har stängt av till tvättstugan och mitt internet. Internet lyckades jag få igång igen, med hjälp av grannar och lite kreativt kabeldragande, precis som de förra gångerna. Dock inte tvättmaskinen eftersom den är fast monterad i ett uttag på väggen, berättar Benny Östlund som är den enda hyresgästen som bor kvar i Aros hus i Anundgård.

Aros Energideklarationer äger sammanlagt 13 fastigheter i: Anundgård i Västernorrland, Mörsil i Åre, Hammardal i Strömsund och Tobo i  Tierps kommun.

Annons

Flera av husen i Västernorrland och Jämtland står tomma och enligt fastighetsägaren är det därför elen är bortkopplad på vissa ställen. Michael Sterner i Aros styrelse skriver i ett mail till Hem & Hyra-redaktionen:

”Det måste vara helt fel uppgifter som Du har fått. Vi har medvetet stängt av all el i de fastigheter som står tomma. I Hammerdal är elen på eftersom vi har hyresgäster där. Eon som först skickade sina meddelanden till fel address, felaktigt stängde av elen och därefter med någon slags utpressningstaktik krävde säkerhet motsvarande ett års förbrukning i samtliga fastigheter. har vi lämnat. Det är nu Vattenfall som leverar all el. Nätavgiften kan dock Eon ta ut. Såvitt jag vet har vi ingen skuld till Eon. Däremot har jag information om att vi har ett krav mot Eon avseende för mycket inbetalda belopp.”

Benny har ledsnat på sin värd som han, förutom elen, haft många diskussioner med det senaste året.

– Det känns tröstlöst det här. Det är ingen mening att jag ens försöker att resonera med Aros själv, det har jag försökt förut. De lyssnar inte.

Läs också Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven Struntar i hyresgästerna – värsta värden upptagen med att strida i rätten Viking Vestin har fått tillbaka elen efter konkursen: "Nu hör jag radion igen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.