Annons

MKB stoppar hyresavier på papper – Siv, 89: ”Fruktansvärt mot oss gamla”

Malmö Nu är det slut med hyresavier på papper för MKB:s 26 500 hyresgäster i Malmö. Den som vill se sin hyresavi behöver i framtiden ha tillgång till dator eller smartphone. Eller betala extra.
Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Foto: MKB/Anders Paulsson
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Den 1 april slutar MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, att rutinmässigt skicka ut pappersavier med hyran till alla sina hyresgäster. Arbetet med att avveckla pappersavierna har pågått i ett par år och nu har de sista hyresgästerna fått beskedet. Skälet är miljön. MKB vill helt enkelt spara på papper. Den som vill kommer dock fortfarande att kunna se sin avi. Men – antingen måste man betala 30 kronor extra per månad eller så förutsätter det tillgång till dator. Och det ställer till problem för vissa hyresgäster. Siv Stenbring är kritisk.

– Jag är 89 år och jag vill veta vad jag betalar i hyra. Jag vill ha en pappersavi så jag kan ha ordning och reda på min ekonomi. Det finns ingen som kan hjälpa mig med det här, säger hon.

Fakturor, dator och miniräknare.

Har du ingen dator?

– Jo, men jag är rädd för att använda den. Jag använder den bara för att prata med min son i Kanada via Skype. Jag är gammal och klarar inte av det, säger Siv Stenbring.

Du kan fortfarande få en avi om du betalar.

– Ja, men det tycker jag inte är rätt. De höjer hyran ju hyran också.

Siv Stenbring har bott hos MKB sedan 1961. De senaste trettio åren i en tvårummare för 7 000 kronor i månaden.
– Jag tycker det här är taskigt. Alla ska bli gamla någon gång, säger hon.

”Man tvingar in folk i systemet”

Siv är inte den enda som har reagerat. Onnie Engman, 72, tycker också att beslutet är ogenomtänkt.

– Jag vill se avin och veta att jag har täckning på kontot. Jag har ingen internetbank och ingen mejladress, säger han.

Den som vill kunna se sin hyresavi digitalt har olika alternativ: via e-post, Kivra, e-faktura eller så får man se vad hyran är när den dras via autogiro.

– Jag tycker det är dåligt. Man tvingar in folk i systemet bara för att man ska kunna få en avi. Hittills har jag klarat mig alldeles utmärkt utanför systemet, säger han.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.
Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB, försvarar beslutet. Avvecklingen av pappersavierna sker av miljöskäl.

Men vad säger du till de som inte har dator?

– Det här har pågått i ett antal år och vi har försökt minimera antalet utskick stegvis i takt med att det finns andra möjlighet att ta emot sina avier. Det har blivit alltmer etablerat i samhället att få fakturor digitalt. Och för den som inte har dator så kan man få avin ändå, mot en avgift.

30 kronor kan nog kännas mycket för den som inte har pengar. Det är ju samhällets äldsta som drabbas av det här. Vad säger du till dem?

– Jag har full förståelse för att det är svårt för dem som står utanför det digitala. Jag har flera sådana personer i min närhet så jag förstår precis. Men det är också därför man fortfarande har möjlighet att få avierna för 30 kronor i månaden. De flesta fakturor man får hem idag har en administrativ avgift, säger Margaretha Söderström.

Hittills har ett femtiotal hyresgäster har hört av sig till MKB och begärt att få hyresavierna på papper, mot betalning.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.