Annons

Värden vill bygga nytt på landet

Gotland Slite, Klintehamn eller Hemse. Det är tre orter där Gotlandshem kan tänka sig att bygga nya hyreslägenheter de kommande åren.
Foto: Jenny Knutsson
Kommunägda Gotlandshem har cirka 5 300 lägenheter på ön.

Det kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem undersöker nu möjligheterna att bygga nya hyreslägenheter utanför Visby. Tre orter har valts ut där efterfrågan undersöks med hjälp av lokala organisationer.

– Det rör sig om Slite, Hemse eller Klintehamn där vi redan har hyreslägenheter. En trea i det befintliga beståndet kostar i dag cirka
6 000 kronor medan en nyproducerad landar på 8 500 i hyra och det är en osäkerhet för oss, om man är beredd att betala för det. Vi har inte byggt något på de här orterna de senaste 20-25 åren, säger Mats Ågren, (S), styrelseordförande i Gotlandshem.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

I Slite har det lokala utvecklingsbolaget undersökt intresset för nya hyreslägenheter på orten. Utgångspunkten är ett hyreshus med tolv lägenheter enligt samma modell som Adjutanten i Visby och hittills har 15-16 intresseanmälningar kommit in. Något beslut kring nybyggnation är ännu inte fattat och inte heller vilken ort som är mest intressant.

Annons

– Nästa steg är att undersöka var det finns byggklar mark och där har vi gett regionen i uppdrag att undersöka det åt oss. Sedan måste vi veta att det rör sig om mer än ett intresse för de här lägenheterna, förklarar Mats Ågren.

Hur ser tidsplanen ut?

Annons
Läs ocksåKraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof"

– Om det finns byggklar mark och ett tydligt intresse så är vår ambition att vi under den kommande femårsperioden ska ha ett projekt igång, säger han.

Läs också Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Allt fler värdar kräver saftig hyreshöjning – Gotlandshem vill höja med 9,95 procent Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.