Annons

Värden vill vräka efter 54-kronorsbråk om sopor

Knivsta Hyresvärden räknade fel. Nu riskerar hyresgästerna vräkning för att de påstås ha betalat 54 kronor för lite i månaden. Betalningstvisten, som började som ett sopbråk, ska upp i hyresnämnden för medling.
Överfyllda sopkärl på Agnesfridsvägen på Almgården i Malmö.
Foto: Anders Högmark
Bråket om sopor övergick till en betalningsstrid om 54 kronor som nu eskalerat till att handla om vräkning.

Allt började med att hyresvärden klagade på att två av dem som bor i huset i Knivsta inte sorterade sina sopor ordentligt.

Enligt fastighetsägaren slängde paret allting i kärlet för brännbart. Något som mannen också dokumenterade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästernas bild är att deras hyresvärd snokade i deras sopor och då passade på att läsa slängda brev.

Efter lite stridigheter gjordes en överenskommelse om att paret skulle skaffa ett eget sopabonnemang. Enligt hyresvärden för att ansvaret att följa kommunens regler då skulle flyttas över direkt till hyresgästerna. Enligt hyresgästerna för att de ville slippa ha hyresvärden snokande i sina sopor.

Ett hyresavdrag som skulle motsvara hyresgästernas sopavgift direkt till kommunen fastställdes till 172 kronor. Efter drygt två år krävde hyresvärden att avdraget skulle sänkas med 54 kronor till 118 kronor.

Annons
Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Nu har sopbråket övergått till en tvist om hyresgästerna ska betala mellanskillnaden retroaktivt eller inte.

Från början verkar parterna ha varit överens om att det var värden som gjort en felräkning som resulterat i för stort avdrag i förhållande till parets självkostnad.

Senare har värden hävdat att paret också bytt storlek på kärlet utan att meddela detta. En efterhandskonstruktion enligt hyresgästerna.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

I vilket fall som helst hävdar hyresvärden att paret borde ha insett att de fått för stort hyresavdrag och att de skulle ha talat om det i stället för att bara tiga.

Annons

Hyresgästernas inställning är att avdraget på 172 kronor utgjorde ett sidoavtal till själva hyresavtalet och att värden bara har sig själva att skylla om han räknat fel. I och med att de accepterade första fakturan skapades det ett avtal.

Nu har 54-kronorsbråket eskalerat så långt att värden ansökt om uppsägning av parets snart tio år gamla hyresavtal för att de tillgodogjort sig för stort avdrag medan paret som riskerar att bli av med sin bostad begärt medling.

Fallet ska snart upp till förhandling i hyresnämnden i Västerås.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.