HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdens nya ockerhyra – la på 160 000 i andra hand

Stockholm Hyresvärden saltade andrahandshyran med nästan 14 000 kronor i månaden. Nu kräver hyresgästen att få pengar för ett år återbetalade.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Genrebild, man som stoppar pengar i fickan.

Att trissa hyran för sin hyresrätt kan vara lukrativt för den som har förstahandskontrakt och vill hyra ut i andra hand. Men det är inte tillåtet i vilken utsträckning som helst. Värden får bara lägga på 10-15 procent om den är möblerad. Den kvinnliga hyresrättsinnehavaren i Vasastan tog i rejält när hon satte en ny hyra på sin lägenhet på Birkagatan i Stockholm. 22 000 kronor, närmare bestämt, för trean på 93 kvadratmeter, vilket skiljer sig med 13 732 kronor från det hon själv betalar. I kallhyra.

Nu kräver hyresgästen tillbaks mellanskillnaden, totalt 163 000 kronor för hela hyresperioden i hyresnämnden. Men trots att summan är väldigt hög så är det inget rekord. Torbjörn Larsson, hyresgästens ombud i ärendet, berättar att innan reglerna ändrades 2011, kunde hyresvärdar bli återbetalningsskyldiga för två år. Nu är regeln max tolv månader – då hände det att hyresgäster krävde uppåt 300 000 kronor i återbetalning. Men vanligt är inte 163 000 heller.

Läs ocksåHyresgäst krävde tillbaka överhyra - fick rätt

– 30 000 är mycket pengar. Kommer man upp till 70 000 kronor är det riktigt ovanligt. Och det blir mer och mer. Det börjar peaka uppåt nu, säger Torbjörn Larsson.

Läs också Betalade 10 000 kronor för liten tvåa - kräver tillbaka överhyra Hyresgäster kräver tillbaka överhyra på 28 000 kronor Betalade för mycket i andrahand – får tillbaka 10 000 kronor Linköpingspar tog strid för rätt hyra - får pengar tillbaka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.