Annons

Värmen fryser hyror i Örebro län

Filipstad Nästa år ska inga hyror höjas. I varje fall om Hyresgästföreningen i Örebro får som de vill. Det milda vädret, tidigare års hyreshöjningar och det ekonomiska läget är skälen.

Inför nästa år borde hyresvärdarna frysa hyrorna, anser Hyresgästföreningen i Örebro. Skälen är det varma vädret och det ekonomiska läget. Det är hyresgäster i 52 500 lägenheter som berörs i länet.

– Det är stopp på belägg från oss nu. Det ekonomiska läget i Sverige med nästan obefintliga räntor, där vi har deflation för tillfället och när bolagen de senaste åren har höjt hyrorna mer än vad inflationen – borde göra att deras ekonomi ser bättre ut, säger Emmeli Wulfstrand som är teamledare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Filipstad höjde man inte hyran alls 2013, men mycket i år. Vilket ni kritiserade dem för. Finns det några risker med att hålla igen hyrorna för hyresgästerna nästa år?

– Nej, jag ser ingen risk i detta. Det finns en skillnad mellan Filipstad och det vi ser nu. Vi måste se till en helhet och det ekonomiska läget i Sverige. Filipstad har brottats med dålig ekonomin för att de under tidigare år haft flera år utan några hyreshöjningar, och att de sedan tar igen det med att höja hyran mycket andra år. Det är inte alls bra. Men nu utgår vi från ett gynnsamt ekonomiskt läge som måste avspegla sig även för hyresgästerna.

Annons

Vad tror du om chanserna att ni får gehör för det här?

Läs ocksåHyresvärdar försöker lura sig till hyreshöjning: "Bedrägligt beteende"Henrik From på Hyresgästföreningen tycker att hyresvärdarna, som försöker få upp hyran retroaktivt från april, agerar fult.

– Jag skulle vilja säga att det är goda chanser. Det kanske inte är alla företag som jublar, men jag tror att de känner att de måste precisera tydligare vad som gör att de behöver en hyreshöjning i år.

Du tror inte att de leder till en upprepning av det som hände för några år sedan när det var flera strandade förhandlingar?

– Nej, utifrån ett stort perspektiv i länet med de förutsättningar som finns, behöver det här inte orsaka strandningar. Riksbanken har varit tydlig med vad som gäller. Jag tycker att vi uttryckt det här på ett väldigt trevligt sätt, om jag får säga det själv.

Annons
Läs ocksåNya rekordkravet: Så vill värdarna höja hyrorna - igenHus, pengar och en röd stigande pil.

Hade ni kunnat vara hårdare?

– Nej, jag tycker inte det behövs. Vi går in och kräver att hyrorna inte ska höjas, men gör det med en bra ton. Det här är ingen krigsförklaring. För det kan inte komma som någon överraskning för dem att vi har ett gynnsamt ekonomiskt läge, säger Emmeli Wulfstrand.

Läs också Bildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene åren Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.