Annons

Väsbyhem bygger 370 nya lägenheter

Upplands Väsby Just nu sker den största byggstarten på nästan 30 år i Upplands Väsby, när Väsbyhem bygger 370 nya lägenheter på tre olika tomter vid Hammarbyvägen och Holmvägen.
Bostadsrättsprojektet Solvändan är ett helt nytt grepp från Väsbyhem där försäljningen av bostadsrätter ska hjälpa till att finansiera nyproduktion av hyresrätter.

Amra Barlov Lindqvist, relativt ny på vd-posten i Väsbyhem är förstås mycket glad att kunna vara en del av en så stor satsning, varav 83 av lägenheterna faktiskt är bostadsrätter.

– Det är något väldigt nytt och spännande för Väsbyhem, det är första gången vi bygger bostadsrätter. Dels vill vi bidra till blandade upplåtelseformer, och eftersom vi bygger nästan 300 hyresrätter i området passar det bra att även bygga bostadsrätter här. Det är också ett sätt att avlasta vår ekonomi, säger Amra Barlov Lindqvist.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

När en privat aktör ska bygga bostadsrätter vill de oftast veta att en viss andel redan är uppbokad till försäljning innan byggandet kan påbörjas. Så jobbar inte Väsbyhem, som på så vis snabbar på byggprocessen.

– Blir bostadsrätterna inte sålda, kan Väsbyhem alltid köpa dem och hyra ut dem. Vad jag känner till har inget annat allmännyttigt bolag jobbat på det sättet innan, säger Amra Barlov Lindqvist.

Annons

Hon tycker att detta är en utmärkt metod för de bostadsbolag som har stora miljonprogram som ska rustas upp. För att få in pengar när ombildningarna börjar avta.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

– Vårt uppdrag är inte längre att ombilda till bostadsrätter på samma sätt som tidigare. I dag har vi en jämn fördelning mellan bostadsrätter, hyresrätter och egna hem i Upplands Väsby. Dessutom finns här nu andra aktörer på orten. Det känns kul.

På parkeringsytan upp mot Hasselgatan har byggandet av ett underjordiskt garage påbörjats. Ovanför ska fem punkthus med 97 lägenheter stå klara mellan september 2015 till augusti 2016. Lägenheterna blir mellan 45 och 103 kvadratmeter och fördelas på 25 ettor, 44 tvåor, 3 treor och 25 fyror. Hyrorna är inte förhandlade ännu, så de vill inte Amra Barlov Lindqvist prata om ännu.

Annons

I Sigmaområdet kommer Väsbyhem att riva två byggnader som har tömts på hyresgäster. Fem nya huskroppar kommer att uppföras med totalt 190 lägenheter. Lägenheterna blir mellan 47 och 107 kvadratmeter och fördelas på 93 tvåor, 58 treor, 33 fyror och 6 stycken femmor. Inflyttning här planeras under 2015 fram till februari 2016.

Läs ocksåNya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade

– Det har tagit tid att ordna med bostad åt de boende här, men det har ändå gått relativt enkelt. Ekonomiskt är det ibland den enklaste lösningen att ta ner äldre fastigheter. Det får inte bli en vana, men i vissa situationer kan det vara försvarbart, säger Amra Barlov Lindqvist.

Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.