Annons

Väsbyhem skrotar valfritt underhåll

Upplands Väsby Väsbyhem skrotar sitt valfria lägenhetsunderhåll, VLU, och återgår till ett mer traditionellt underhåll med jämna mellanrum. Detta innebär en extra hyreshöjning på 2,6 procent från den första juni. Väsbyhems vanliga hyreshöjning infördes tidigare i år och hade ett snitt på 2,29 procent.

Valfritt lägenhetsunderhåll innebär att hyresgästen själv betalar för det inre underhållet av lägenheten, det ligger alltså inte inbakat i hyran. Hyresgästen bestämmer själv kunnat bestämma när hon eller han vill måla, tapetsera eller lägga ett nytt golv. Underhållssystemet kallas lite skämtsamt ”Väldigt Lite Underhåll” på Hyresgästföreningen, berättar Bengt Lundström som förhandlar med Väsbyhem.

– Vi har försökt få bort VLU i de senaste två årens hyresförhandlingar och i år lyckades vi. Medlemmarna har skrikit efter det här i flera år, säger Bengt Lundström och fortsätter.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– VLU är egentligen vansinne, bolaget kommer undan med lite underhåll och i längden blir lägenheterna nedgångna om hyresgästerna väljer att inte betala för underhåll. Väsbyhem kommer säkert att hitta lägenheter som inte är målade eller tapetserade på 20 år.

Annons

Men de hyresgäster som har gjort eget underhåll och har betalt för det, får samma hyreshöjning, trots att deras lägenheter är i bra skick.
– Om en hyresgäst har lagt in ett nytt golv för tre, fyra år sedan så slår det tyvärr lite fel. I en övergångsperiod kan det bli såhär, jag kan bara beklaga, säger Bengt Lundström.

I områden som ska stambytas och renoveras nästa år, slår hyreshöjningen också fel. De kommer att betala 2,6 procent högre hyra, utan att få några åtgärder före själva stambytet, som i sin tur leder till cirka 30 procent högre hyra. Något som påpekades på tidningen Mitt i:s insändarsida förra veckan.

Annons
Läs ocksåSmedby borta från polisens lista över utsatta områden

– Bolaget måste renovera, och det vore kapitalförstöring att måla och tapetsera innan ett stambyte. Vi får inte glömma att hyresgästerna fick en rabatt på 2,6 procent när vi införde VLU 2002, det är inte så lätt ätt hänga med i om man flyttade in för fem år sedan, men det är den rabatten som tas bort nu, säger Bengt Lundström.

Läs också Väsbyhem reste till Marbella - slutnotan 1 051 955 kronor Väsbyhem höjer hyran – tvåårsavtal klart Upprustning kan strida mot avtal om valfritt underhåll Väsby klarar mottagande av nyanlända

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.