Annons

Västerstaden vill ta bort paraboler – hyresgästerna protesterar

Örebro ​Den nyetablerade hyresvärden Västerstaden vill att alla paraboler plockas bort före 10 april.-Jag är besviken. Jag får ta ner parabolen men min granne som hyr av Öbo får ha den kvar, säger Habib Slivo som därför startat en namninsamling.

​För andra gången sedan i höstas, när Västerstaden tog över de tidigare Öbo-lägenheterna, kommer de med ett beslut som upprör hyresgästerna i Varberga och Brickebacken.

I ett brev skriver de att paraboler monterade på balkonger, fasader och tak inte är tillåtna utan måste tas ner. Före 10 april ska parabolerna vara borta för då ska bolaget göra en besiktning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna hänvisas i stället till Com Hem.

Men Com Hem erbjuder inte samma kanaler. För många är tv-sändningarna via parabol ett sätt att hålla kontakt med sina tidigare hemländer.

– Vi vill kunna se tv på vårt eget språk. Jag är Syrian ortodox och talar flera språk: syrianska, arabiska, turkiska och kurdiska. Men det är bara via parabol jag kan se tv med de språken, förklarar Habib Silvo.

Läs ocksåÖverenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyraMónica och Prudencia Heras tycker fortfarande att Västerstadens hyreshöjning är för hög i förhållande till underhållet, som de upplever som mycket eftersatt.

Han har gått runt i sitt bostadsområde Varberga och samlat 90 namnunderskrifter på hyresgäster som kräver att få ha parabolen kvar.

Annons

De som skrivit under är både svenskfödda och nysvenskar.

– ”Com Hem är dyrt! Vi har inte råd”, är det många som säger här.

Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

Den största besvikelsen verkar ändå vara att om Västerstaden får igenom sina krav på att parabolerna ska bort, så kommer grannarna som fortfarande hyr av Öbo få ha sina kvar.

– Det är bara två år sedan som Öbo gick runt och godkände paraboler. De tittade så de var fastmonterade på rätt sätt. Men nu vill Västerstaden att vi ändå tar ner dem. Jag känner mig nervös och besviken. Jag får inte ha parabol men min granne har det. Det är inte roligt, säger Habib.

Han säger att hyresgästerna inte tänker ta ner sina paraboler till 10 april.

Annons

Le-Roy Wentzel är förhandlare på Hyresgästföreningen i Örebro. Han har varit i kontakt med Västerstaden för att se om man kan hitta en lösning.

– Problemet är att vi inte riktigt vet vad som gäller rättsligt. Lagen är tydlig på en punkt och det är att man inte får skruva i fasaden utan fastighetsägarens tillstånd. De här hyresgästerna har haft tillstånd av Öbo men nu har de bytt värd. Men vi kommer ta reda på vad som gäller, säger han.

I höstas avslöjade Hem & Hyra att Västerstaden tog bort de hyresrabatter som hyresgästerna haft innan deras lägenheter såldes av Öbo.

Hem & Hyra har utan framgång försökt nå representanter från Västerstaden för en kommentar.

Läs också Hemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger” De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.