Annons

Vattnet dyrast i Älvkarleby

Uppsala Uppsala läns dyraste taxor för vatten och avlopp finns i Älvkarleby. Lägst kostnader har däremot Uppsala.

 När hyrorna förhandlas varje år är kostnaderna för vatten och avlopp en viktig del. Men skillnaderna över landet är stora, visar den årliga Nils Holgersson-undersökningen.

Bara i Uppsala län skiljer det cirka 50 kronor mellan den dyraste och billigaste kommunen. De högsta kostnaderna finns i Älvkarleby kommun, där priset i kronor per kvadratmeter var 94,6 kronor under 2014. Det är en ökning med 22,5 procent från 2013 då kostnaden låg på 77,2 kronor. Lägst taxor har Uppsala där motsvarande kostnad ligger på 44,9 kronor. Beloppet är oförändrat jämfört med året dessförinnan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Under de 19 år som Hyresgästföreningen, Sabo, Riksbyggen, Fastighetsägarna och HSB gjort Nils Holgersson-undersökningen har taxekostnaderna stigit mer än priset på andra varor. Mellan 2012 och 2013 ökade taxekostnaderna med 3,3 procent, samtidigt som konsumentprisindex, KPI, inte rörde sig alls.

Annons

Hur kommer det sig att skillnaderna är så stora mellan kommunerna? 

– De faktorer som spelar in är kommunens storlek, geografiska läge och befolkningstäthet. I glesbygd kostar det till exempel mer att dra fjärrvärme- och vattenledningar, säger Kjell Berndtsson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.

Annons
Läs ocksåJättelikt borrprojekt skapar kaos för hyresgäster

Nils Holgersson-gruppens slutrapport för 2014 publiceras den 13 november.

Kommun VA i kronor/kvadratmeter
Älvkarleby 94,6
Håbo 74
Heby 68,9
Östhammar 64,2
Tierp 61,1
Knivsta 60,6
Enköping 47,6
Uppsala 44,9

Fakta: Nils Holgersson-undersökningen

Nils Holgersson-undersökningen görs varje år av Sabo, Hyresgästföreningen, HSB, Fastighetsägarna och Riksbyggen. En tänkt fastighet flyttas genom landets alla kommuner för att jämföra taxekostnaderna.

Läs också Sandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat" Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Knuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem Förhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.