Annons

Växjöbostäder satsar vidare på trygghetsvärdar

Växjö Sommarens trygghetsvärdar i Växjö får en fortsättning. Till att börja med under helger och lov.
Foto: Annika Wallsson
Kamilla Hassan, trygghetsvärd, Ulrika von Schantz, bostadssocial samordnare, och Johan Svensson, trygghetsvärd, tror på att skapa trygghet i bostadsområdet genom att få hyresgäster att mötas i olika aktiviteter. Det hela sker i Växjöbostäders regi och i samarbete med olika föreningar.

På spontanindrottsplatsen Romavallen på Teleborg spelar några knattar fotboll. Till sin hjälp har de spelare från Växjö DFF. Ända sedan sommarlovets första dag och fram till skolstarten ser Växjöbostäders trygghetsvärdar till att det händer olika aktiviteter på Teleborg och i Araby.

Värdarna finns på plats varje dag, utom söndag, och med fokus på eftermiddagar och kvällstid.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi vill skapa trygghet här och oftast finns vi kvar till ganska långt in på kvällen. Vi vill skapa gemenskap genom olika aktiviteter och förbygga bråk. Vi går även runt mycket och lyssnar av hyresgästerna, hur de upplever tryggheten. Vi är ju här för alla, barn, ungdomar och vuxna. Jag känner att den roll jag har är viktig och jag tycker verkligen att det här är superbra, berättar trygghetsvärden Kamilla Hissan som till vardags studerar.

Ulrika von Schantz är bostadssocial samordnare hos Växjöbostäder och ansvarig för trygghetsvärdarna.

Annons

– Det ringer hyresgäster till oss och berättar att de är jättenöjda, att det är jättebra att vi är här så vi har verkligen fått god respons, säger hon.

Läs ocksåÄldre man tog strypgrepp på grannens pojkvän – vräks

Nytt för i år är att Växjöbostäder samarbetar med det lokala föreningslivet.

– Det är jättebra. På så sätt får vi in förebilder. Visst är det mycket idrott men inte bara. Vi vill även satsa på skapande och kultur, bland annat så har vi slöjdverkstad, säger Ulrika von Schantz.

Annons

Tanken är att trygghetsvärdarnas roll ska utvecklas för att finnas året om.

Läs ocksåMisshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt

– Det ska löpa vidare, till att börja med så blir det på helger och lov. Vi tänker oss en pool med trygghetsvärdar som vi ringer in när det behövs, berättar Ulrika von Schantz.

Läs också Hotade klippa av grannens fingrar – mister lägenheten Macheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta Expert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.