Annons

Vd-beslut om försäljning av bostäder

Örebro En central Öbo-fastighet på väster i Örebro ligger ute till försäljning, utan beslut av vare sig kommunpolitiker eller styrelsen. Det får vänsterpartiet att reagera.

Örebrobostäders vd har på egen hand fattat beslut om att sälja en fastighet på Lövstagatan med 12 lägenheter på Väster i Örebro.

Och det är helt i sin ordning. Enligt Öbo:s vd-instruktioner får Vd ta beslut om försäljning och köp av fastigheter på under 200 basbelopp, i dagsläget drygt 8,8 miljoner kronor.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det har fått vänsterpartiet i Örebro att reagera. Dels med hänsyn till de enskilda hyresgäster som kan drabbas av försäljningar. Men de ser även en större fara i att vd har rätt att själv fatta beslut om försäljningar.

– Innebörden är ju att en person kan egentligen sälja hela Öbo. Eftersom man kan stycka upp och sälja hela bostadsbeståndet portionsvis utan att det krävs något beslut i någon politisk församling. Det är fruktansvärt egentligen, säger Murad Artin som är kommunalråd för Vänsterpartiet.

Under måndagen lämnar Vänsterpartiet därför in en motion för att ta ifrån Örebrobostäders vd möjligheten att på egen hand fatta beslut om försäljning.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Det är viktigt att det är politiker som fattar besluten när det är frågor av särskild vikt. Det här drabbar ju de boende. Kommunen har ett ansvar mot hyresgästerna. De har valt att bo på Öbo. Och nu ska man sälja och de har ingen garanti var de ska bo överhuvudtaget. Det här kommer att leda till att det blir marknadshyror i fastigheten. Vi ska inte vara med och göra sådant som ett kommunalt bolag. Vi och S var kritiska mot försäljningarna förra gången. Då stod vi här på barrikaderna i fullmäktige tillsammans. Och nu gör sossarna på det här sättet ändå! För ordföranden har vetat om det här. Det är en borglig politik så det bara sköljer om det, säger han.

Annons

Anledningen till försäljningen är att fastigheten ska säljas är renoveringsbehov. Något som Murad Artin också tycker är märkligt.

– Vaddå?! Har man ägt ett hus så länge och inte renoverat? Ursäkta men vad är det för jäkla politik?

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

Murad Artin för medhåll av Hyresgästföreningens Emmeli Wulfstrand:

– Jag förstår inte logiken i att Öbo tycker att det är för dyrt att renovera och vill sälja till ett mindre bolag som ska göra jobbet, säger hon.

Öbo missade dessutom att ge Hyresgästföreningen information om försäljningen, som de i stället fått höra om genom medlemmar.

Annons

– Det har brustit i kommunikationen. Så får det inte gå till, säger hon.

Nu undersöker Hyresgästföreningen intresset av att ha ett möte med medlemmarna i fastigheten.

Läs även svaret från Örebro bostäders ordförande Karin Sundin.

Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.