Annons

Vd-rockader = 26 000 + 29 000 kronor mer i lön

Västernorrland När Lotta lämnar vd-stolen i Timrå för Sundsvall ansvarar hon för 4 000 fler lägenheter och får 26 000 kronor mer i lön. Timo på Solatum byter även han en vd-stol mot en annan och får inte bara 29 000 kronor mer i lön. Han får även 50 mil närmare till jobbet.
Foto: Peder Nääs Sundemyr
Lotta Björklund började sitt vd-uppdrag för Timråbo ungefär samtidigt som Mitthems vd Marie Selin - och slutar samtidigt.

Lotta Björklund har varit vd för Timråbo i drygt fem år. Nu är det dags att byta jobb tycker hon. Men inte bransch eller yrkesroll. Bara till allmännyttan i Sundsvall två mil bort, Mitthem. I den stad hon är bosatt i dessutom.
Björklund tycker inte att det finns någon anledning att byta spår i yrkeslivet eftersom hon brinner för just bostadsfrågor.

– De stora frågorna blandas med de vardagliga. Boendet är väldigt viktigt, både för den enskilde och för att kommunen ska vara attraktiv, säger Lotta Björklund som har 20 års erfarenhet inom kommunala bostadsbolag.

Jobbflytten innebär att hon tar över tidigare vd Marie Selins lönekuvert på 103 800 kronor. Såsom Marie också gjorde när hon klev in som vd 2012. Hon fick då samma lön som företrädaren Hans Selling – cirka 90 000 kronor.

Lönelyftet på 26 000 kronor innebär också ett mycket större ansvar. Från Timråbos fastighetsbestånd på cirka 1 800 lägenheter till Mitthems 5 700 lägenheter och som fortsätter att öka i antal i takt med flera påbörjade byggen runtom i stan.
Lotta startar sitt nya jobb på Mitthem 1 december.

Som vd vill hon fokusera särskilt på hållbarhetsfrågor.
– Hållbarhet kan ses ur så många perspektiv där renoveringar givetvis kan vara ett. Ett annat är integration. Det är en viktig fråga eftersom det är en stor kundgrupp för oss och bostadsbolaget är en viktig del av nyanländas integration. Att födas till utanförskap och leva där hela livet mår ingen bra av, varken den enskilde eller samhället, säger hon.

Vd-stolen på Timråbo tas över nästa år av Micael Löfqvist, som närmast kommer från vd-posten på Mittsverige vatten.

I Sollefteå lämnar Timo Siikaluoma sin plats som vd för bolaget efter nästan sex års pendlande från familj och bostad i Stockholm. Han byter inte heller bransch utan skriver på ett nytt allmännyttigt uppdrag, för Ekerö Bostäder strax utanför huvudstaden.

Han tjänar inte bara in restid utan får dessutom ett lönelyft på 29 000 kronor brutto. Från 61 000 kronor till 90 000 kronor.
– Men då ska man komma ihåg att kostnadsläget i Stockholm är ett helt annat än i Stockholm. Lönen är i nivå med vad tidigare vd hade, säger Timo Siikaluoma till Hem & Hyra.

Solatum äger och förvaltar 1 200 lägenheter, Ekeröbostäder har ett bestånd på drygt 800 lägenheter idag, men är i en expansiv fas med nybyggen som ger cirka 110 nya lägenheter. Visionen är att äga 1 100 lägenheter år 2020.

– Jag har stortrivts i Sollefteå och jag kommer att sakna alla mina kollegor och medarbetare. Jag har min familj i Stockholm och har veckopendlat i nästan 6 år, vilket är en lång tid. Valet var inte helt lätt men av privata skäl är flytten nödvändig, säger Timo Siikaluoma som har sex månaders uppsägningstid och därför kommer fortsätta att arbeta som VD under den tiden.

Jobbstarten i Stockholm är 1 februari.
Vem som övertar Timos uppdrag är ännu inte bestämt, men rekryteringen är påbörjad.

I Härjedalen och allmännyttan Härjegårdar har vd:n egentligen slutat för länge sen, men stannat kvar i ett par år tills en lämplig efterträdare kommit på plats. Nu tror man sig ha funnit rätt man för det jobbet – Hans Heuser från Stockholm, men Umebo sedan tio år tillbaka. I och med nya tjänsten, som kommer att inbringa 60 000 kronor i månaden, tar han familjen med tillhörande pick och pack till ett nybyggt hus i Åre.

Hans, eller Hasse som han oftare kallar sig, tänker börja vd-jobbet med att göra studiebesök på de olika avdelningarna och lära känna personalen och de utmaningar de har i jobbet.

Efter tio år i Norrland så vet du väl att det är viktigt med fika också va?
– Jo, jag vet att det är viktigt med fika och det var något som jag fick erfara snabbt när jag flyttade upp. Kom man inte och fikade så blev man hämtad! Ha ha! Jo, så jag lovar att fika och även ta med fikabröd första dagen på jobbet!

Vilket blir den 1 november.

Länkar Hasse ny vd för Härjegårdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.