Annons

”Vi lever i en bullerfabrik”

Nacka ”Det är en jäkla bullerfabrik” och ”Man hoppade ur sängen när de bilade” så beskriver hyresgäster en ombyggnation i Finntorp. Men Skandia Fastigheter har inte erbjudit kompensation ännu.
Foto: Kenneth Samuelsson
Lars Eriksson och Yvonne Lindheimer är trötta på bullret vid ombyggnationen.

Skandiafastigheters 55-plus boende på Gamla Värmdövägen i Finntorp håller på att få två nya våningar. Men sedan mars har hyresgäster störts när det bilats på taket där lägenheterna ska byggas.

Lars Eriksson levde med bullret från mars men flytade till grannhuset i augusti.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Man hoppade ur sängen när de började bila. Vi flydde, man orkade inte vara hemma. Deras svar var att ge oss hörselkåpor, säger han.

Han, Yvonne Lindheim och andra hyresgäster ställer sig frågan varför de  inte fått någon kompensation eller evakueringslägenhet.

– Vi betalar en hyra men kan inte vara i lägenheten, vi får driva omkring, säger Yvonne Lindheim.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Hon säger att de varit tvungna att hyra en stuga i skärgården för att få lugn och ro.

– Sedan har vi fått äta ute mer, man kan inte sitta hemma och äta.

Annons

Yvonne Lindheim och hennes man har nu fått byta till en annan lägenhet som de flyttar in i sista september.

Läs ocksåLämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningarHyresgästen lät kranarna spola i både kök och badrum och orsakade flera rejäla översvämningar där vattnet rann ner även till grannarna.

– Vi vill ha kompensation men även slippa betala dubbel hyra i en månad som vi måste göra nu säger hon.

Fredrik Brorsson, chef för Bostäder Stockholm på Skandiafastigheter, skriver i ett mejl att bolaget och Hyresgästföreningen innan sommaren inledde diskussioner om kompensation.  ”Därefter har vi haft löpande samtal samt möte med Hgf och vi har god förhoppning att hitta en modell för ersättning som vi kan presentera inom kort.”

Men det är inte bara Skandia Fastigheter som får ris av hyresgästerna. Flera hyresgäster är inte nöjda med hur Hyresgästföreningen har skött det hela.

– Det händer inget, säger Yvonne Lindheim.

Staffan Birkenfalk, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen region Stockholm, menar att det tagit tid eftersom det gått trögt i samtalen med hyresvärden.

Annons

– Men vi för diskussioner med bolaget.

Efter önskemål från hyresgästerna ställde bolaget i ordning en lokal där de boende ska kunna vara dagtid för att slippa buller. Men hyresgästen Anders Jakobsson ger inte mycket för lokalen.

– Det är ju löjligt, ska man sitta i en tom lokal och glo?

Han gillar inte heller att bolaget höjer hyran under byggtiden.

– Det är en jäkla bullerfabrik.  Men istället för att sänka hyran i den här soppan så höjer de, säger han

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta Om varmvattnet strular kan du ha rätt till sänkt hyra – Marita fick tillbaka 20 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.