HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

(V)ill göra det lättare att vara miljövänlig i bostadsområden

Örebro Vänsterpartiet i Örebro föreslår att kommunen ska införa mobila återvinningscentraler för att hyresgäster ska kunna slänga skräp miljövänligare.

I en motion föreslår Vänsterpartiet i Örebro att det ska bli lättare för framförallt hyresgäster att slänga grovavfall som möbler, färg och liknande miljöfarligt avfall.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Dels vill partiet att alla hyresområden ska besökas ett per gånger per år av en mobil återvinningscentral.

– Det ska vara lätt att vara miljömedveten även för den som bor i lägenhet och kanske inte har någon bil. I hyresområden är många människor som bor på liten yta, då kan man låta miljöcentralen komma till dig i stället för att du ska åka till miljöcentralen, säger Murad Artin som är oppositionsråd och gruppledare för Vänsterpartiet i Örebro.

Han säger att det här skulle råda bot på att det ibland står möbler och annat i trapphus, att avfall slängs på fel ställe eller att miljöfarligtavfall i sämsta fall hälls ut direkt i avloppet.

Annons
Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

– Man kan inte förvänta sig att människor ska leva miljövänligt om det finns saker som hindrar dem att göra det. Därför är det viktigt att kommunen gör vad de kan för att göra det enklare att leva mer miljövänligt. Redan i dag finns en mobil återvinningscentral som besöker Garphyttan. Och går det där så går det även i hyresområdena, säger Murad Artin.

 Ewa Haag är ordförande i Hyresgästföreningens Örebroförening. Hon välkomnar förslaget.

– Faktum är att jag ofta hör hyresgäster efterfråga något liknande. Det kan vara svårt att komma iväg. I mitt bostadsområde till exempel är det många äldre som saknar bil. Som det är nu belastar sådant där avfall miljöbodarna och de ser inte allt för rolig ut, säger hon.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

I motionen föreslås även som en andra punkt att det ska undersökas om man kan låta en buss  trafikera någon eller några av återvinningscentralerna.

– Man skulle få ordna en buss som är lämpad för detta. Det är inte miljövänligt att många sitter och kör bil till återvinningscentralerna, säger Murad Artin.

Annons

Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.